UN tvrdi da su obje strane počinile zločine

UN je ranije utvrdio da je u sukobima ubijeno 2.139 Palestinaca, 66 izraelskih vojnika, šest izraelskih civila i jedan državljanin Tajlanda (Reuters)
UN je ranije utvrdio da je u sukobima ubijeno 2.139 Palestinaca, 66 izraelskih vojnika, šest izraelskih civila i jedan državljanin Tajlanda (Reuters)

Nezavisna istražna komisija Ujedinjenih naroda objavila je izvještaj o prošlogodišnjim sukobima izraelske vojske i boraca iz Gaze, u kojem navodi da su i Izrael i palestinske oružane grupe počinile ozbiljne povrede, koje se mogu označiti kao “ratni zločini”.

Komisija je, također, pozvala Izrael da pruži detaljne informacije o svojim “odlukama o metama” i dozvoli nezavisnu procjenu njegovih napada na Gazu, u kojima su stradale hiljade civila.

U izvještaju se navodi i da je “komisija zabrinuta zbog nekažnjavanja kršenja međunarodnih humanitarnih zakona i međunarodnih zakona o ljudskim pravima koja su navodno počinile izraelske snage”.

Komisija je izrazila zabrinutost i zbog palestinskih oružanih grupa, koje su, kako se navodi, većinom projektila “ciljale civile, što krši međunarodne humanitarne zakone i može biti označeno kao ratni zločin”.

Reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab kaže da se u izvještaju pozivaju obje strane da pokažu političko vodstvo i sarađuju sa istražiteljima Međunarodnog krivičnog suda.

Izrael osporio izvještaj

Izrael je osporio zaključke iz izvještaja UN u kojem je rečeno da bi ova zemlja mogla biti odgovorna za ratne zločine počinjene tokom rata u Gazi 2014. godine.

“Braneći se od napada, izraelska vojska djelovala je u skladu sa najvišim međunarodnim standardima”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo navodi da u zaključcima nisu precizirane razlike između “moralnog ponašanja” Izraela i akcija palestinskih “terorističkih organizacija” sa kojima se ova zemlja sukobila u pedesetodnevnom ratu.

Član Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačka organizacije(PLO) Dr. Saeb Erekat, kazao je da će Palestinska država pregledati zaključke i prijedloge Komisije sa najvećim premišljanjem, ali sa poštovanjem prema ovom međunarodnom tijelu.

“Mi pozivamo međunarodnu zajednicu da uvidi da jedini pravi put leži u okončanju izraelske okupacije  koja je počela 1967. Mora se se završiti zločin koji se vrši nad našim narodom“, kazao je Erekat.

Hamasov zamjenik ministra vanjskih poslova Ghazi Hamad izjavio je kako nije korektno što su u izvještaju izjednačeni agresor i žrtva.

 “Mislim da je kobna greška što se uvijek potencira neki balans i jednakost između ubica i žrtava. Takvo nešto je neprihvatljivo. Sve vrijeme kada nešto kažu o Izraelu moraju nešto reći i o Hamasu. Mislim da se ne može porediti ogroman broj žrtava među Palestincima – gdje je blizu 2.200 ljudi ubijeno, 90% njih su civili – sa 3 do 5 izraelskih civila“, istakao je on.

Komisija UN formirana je prije godinu dana na zahtjev Palestinaca, a njome predsjedava Mary McGowan Davis, bivša sutkinja Vrhovnog suda New Yorka, te Doudou Diene, pravnik i stručnjak za ljudska prava iz Senegala.

Ubistva djece “prema zakonu”

Primirje dogovoreno prošlog augusta okončalo je 50 dana krvavih sukoba.

UN je ranije utvrdio da je u njima ubijeno 2.139 Palestinaca, 66 izraelskih vojnika, šest izraelskih civila i jedan državljanin Tajlanda.

Izraelski zračni napadi i bombardiranja svakodnevno su izvođeni na gusto naseljenu enklavu, a uništene su brojne škole i domovi.

Borci iz Gaze ispalili su hiljade raketa na Izrael.

Prije objavljivanja ovog izvještaja UN-a izraelsko vojno tužilaštvo zatvorilo je slučaj koji je vođen zbog događaja od 17. jula prošle godine, kada je na obali Gaze poginulo četvero djece dok su igrali nogomet.

Tužilaštvo u ovom slučaju nikoga nije osudilo, jer nisu utvrdili da u ovom slučaju postoji “bilo kakav zločin”.

Kako je navela izraelska vojska, nakon krivičnog postupka koji je vođen u vezi sa smrću četvero djece na obali Gaze, slučaj je zatvoren jer su “piloti postupili prema zakonu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Policijske istrage nasilja koje nad Palestincima provode Izraelci na okupiranoj Zapadnoj obali rijetko rezultiraju podizanjem optužnica.Prema podacima vodeće grupe boraca za ljudska prava u Izraelu, Yesh Din, 85% svih slučajeva bude zatvoreno, jer policija ne provede valjanu istragu.  

Borci za ljudska prava osudili su Ujedinjene nacije zbog objavljenog izvještaja. Imtiaz Tyab donosi priču o jednoj od brojnih palestinskih porodica koje žive s posljedicama izraelske politike.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO