Sirijski Kurdi duboko u teritoriji ISIL-a

Sirijski Kurdi probili su se duboko u teritorij koji drži Islamska država Irak i Levant (ISIL), nakon što su prošli tjedan neočekivano brzo oslobodili jedan granični prijelaz.

Kurdi, uz potporu američkih zračnih napada i manjih sirijskih pobunjeničkih skupina, približili su se na sedam kilometara Ain Issi, gradu 50 kilometara sjeverno od Raqqe, de facto glavnog grada ISIL-a, rekao je Redur Xelil, glasnogovornik kurdskih snaga.

Kurdska fronta na sjeveru Sirije među rijetkim je pozitivnim elementima globalne kampanje protiv ISIL-a otkako su njegovi pripadnici prošli mjesec ostvarili velike pobjede na zapadu Iraka i u središnjoj Siriji.

Kurdi su prošli tjedan zauzeli pogranični grad Tel Abyad, presjekavši ISIL-u opskrbnu rutu iz Turske.

Sada se bore protiv ISIL-a na prilazu vojnoj bazi jugozapadno od Ain Isse, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji prati tijek sukoba.

Veliki broj izbjeglica

ISIL drži bazu Liwu 93 od prošle godine. Zauzmu li je Kurdi, to bi značio definitivan pad Ain Isse, prenosi Reuters, podsjećajući kako su iz grada u posljednja dva dana pobjegle tisuće ljudi.

Neke izbjeglice iz Tel Abyada optužile su Kurde da protjeruju Arape i Turkmene s teritorija koji zauzmu od ISIL-a, što Kurdi opovrgavaju.

Opservatorij tvrdi da nema dokaza da Kurdi sustavno zlostavljaju stanovništvo iako ima pojedinačnih slučajeva.

Više od 23.000 ljudi pobjeglo je ovaj mjesec iz sjeverne Sirije u Tursku. Neki su se u ponedjeljak vratili u Tel Abyad nakon što je granični prijelaz ponovno otvoren, a borbe se pomakle dalje.

Napredovanje Kurda na sjeveru Sirije zabrinjava tursku vladu, koja strahuje da bi to moglo potaknuti nemire među njezinim Kurdima.

Ne žele svoju državu

Sirijski Kurdi tvrde da ne žele vlastitu državu, nego regionalnu autonomiju koju smatraju modelom za rješenje rata u Siriji i drugdje u regiji. Kurdi u Iraku također imaju svoju autonomnu regiju.

Vlada u Damasku također nije zadovoljna njihovim napredovanjem, no do sada je izbjegavala izravan sukob s njima.

Napetosti su nedavno izbile u Kamishliju, sjeveroistočnom gradu podijeljenom između kurdskih i vladinih snaga.

Kurdske snage zauzele su nekoliko vladinih položaja prošli tjedan nakon sukoba za koji su kurdski dužnosnici okrivili sirijsku stranu. Sirijski dužnosnici nisu to željeli komentirati, ali sumnjaju da Kurdi imaju separatističke namjere.

“Općenito, Kurdi i mi smo prijatelji, ali nema stalnog sklada”, rekao je jedan neimenovani sirijski dužnosnik.

Izvor: Al Jazeera i Agencije