Hiljade Nepalaca u opasnosti od odrona

Hiljade Nepalaca nalaze se u opasnost zbog čestih odrona nakon zemljotresa u aprilu koji je znatno oslabio planinske dijelove. Traži se premještanje sela, no konkretnog plana nema.

Put prema selu Pangdang u najmanju ruku nije lagan. Nailazimo na manja klizišta i sravnjena sela.

Mala trgovina na mjestu gdje se makadam završava. Do četiri sela koja se nalaze dalje, može se doći jedino pješke. Do najudaljenijeg, potrebno je pet dana. Ljudi su danima hodali kako bi primili humanitarnu pomoć. Mi smo prva medijska kuća koja je došla, dva mjeseca nakon zemljotresa.

Duboke pukotine

Od 25. aprila, kada ih je pogodio zemljotres, mještani su veoma nervozni. Zemljište pod njihovim nogama se treslo i pucalo.

„Istrčao sam zajedno sa svojom unukom. Moja kuća se jednostavno raspala. Nakon toga zemlja se počela cijepati. Bojao sam se da ću tu biti pokopan“, kaže seoski upravitelj Kul B Gubaju.

Pokraj sela pojavila se duboka pukotina. Tlo je slabo i neprekidno propada, iz sela Pangdang javlja novinarka Al Jazeere, Subina Shreshta.

„Kao što možete vidjeti, planinski predio propada. Ovaj komad zemlje, na kojem stojim, nekad je bio ravan. Raspada se. Vlada je proglasila ovo selo i ona koja ga okružuju neuvjetnim. Nisu više sigurna za život“, dodaje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera