Zastupnici Bundestaga rade od jutra do mraka

Prazna dvorana njemačkog parlamenta rijedak je slučaj. Zastupnici Bundestaga, kao i pokrajinskih skupština, dužni su prisustvovati raspravama.

Iako se to podrazumijeva, podsjetnik su i novčane kazne za one koji se ohrabre izostati.

Svakoga jutra prije prve od niza obveza koje će imati u danu, zastupnik Bundestaga Josip Juratović, poput svih svojih kolega mora ostaviti pisani trag da je došao na posao.

Novčane kazne

To je kaže – njegova obveza prema onima koji su ga izabrali.

“Mi smo prije svega primjer narodu, znate, moramo na neki način biti primjer ljudima vani – neka vrsta poštenja, neka vrsta discipline, dakle sve što očekujemo i od društva što u društvu zastupamo moramo kao primjer služiti”, kazao je zastupnik SPD-a, Josip Juratović.

A radni zadaci kreću od ranog jutra i traju sve do navečer.

 Prisutnost je važna na svima, u protivnom se zastupnika novčano kažnjava. Praksa je to još iz ‘60-ih godina prošlog stoljeća.

Ne dođe li na posao, zastupnik će dobiti 100 eura manju plaću, 200 propusti li glasanje.

A izostanak zbog bolesti uz opravdanje, plaću će smanjiti za 20 eura.  

“Njemački parlament je radni parlament, koji godišnje usvoji blizu 150 zakona. Vrlo je živo u Berlinu i mislim da je zbog toga potrebna prisutnost zastupnika na sjednicima i pri odlučivanju. Zato mislim da su kazne za zastupnike koji ne prisustvuju sjednicima opravdane”, zastupnica CSU-a, Astrid Freudenstein.

Sve se događa u prisustvu birača, koji, žele li, mogu biti na svakoj raspravi.

“Njemački ustav zastupnicima omogućuje da budu potpuno neovisni čak i od vlastitih političkih stranaka, u ustavu piše da ne moraju slušati ničije upute već isključivo vlastitu savjest, a odgovorni su samo svojim biračima”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Ana Mlinarić.

Problemi birača

Sa njima više od onih u Bundestagu komuniciraju lokalni zastupnici, za koje vrijedi isto pravilo za prisustvo na sjednicama. Savjetovanje s građanima jedan je od njihovih najvažnijih poslova.

“Sa biračima se nalazim svake dvije sedmice. Obično to bude u nekome od kafića. Veoma mi je bitno saslušati njihove probleme i prenijeti ih u svoj politički rad. Probleme sa sve većom potražnjom za stanovima, poskupljenjem najamnina i slično. To što obavljamo jeste jedna vrsta posredništva između birača i politike”, kazao je zastupnik stranke Ljevice, Carsten Schatz.

Njemački parlamentarci koji ne rade svoj posao do drugog mandata teško mogu doći.

Izvor: Al Jazeera