Suša u Maliju: Nomadima prijeti glad

Stanovnici Malija nadaju se da će dogovoreno primirje potrajati. Mnogi se sada bore i sa sušom te se suočavaju s rizikom umiranja od gladi.

Kravi koja ne može na noge nije ostalo još mnogo života. Nuran el-Mahdi i sam zna kakvi su izgledi da preživi jedna od njegovih posljednjih krava. Nema novca za stočnu hranu, a ovdje nema ni sijena ni trave za njegove krave. Bespomoćno ih je gledao kako jedna po jedna crkavaju.

U tom dijelu sjevernog Malija kiša nije pala već dvije godine, zbog čega je Nuran ostao bez većeg dijela stoke. Mlađi nomadi, poput Ahmada Mohammaduna, na drukčiji način se nose s ovom teškoćom. On i njegova porodica lutaju u potrazi za područjima manje pogođenim sušom.

Vojska ubija narod

“Prelazimo granicu između Malija i Mauritanije u potrazi za pašnjacima. Znamo da trave nema, ali tražimo makar drveće”, istakao je tuareški nomad Mohammadoun.

Nakon svakog puta po zemlji sprženoj junskim suncem Ahmadova supruga ponovno postavlja porodični šator. Djeca su im gladna i žedna, baš kao i krave. Čekaju povratak izvidnice, koju su poslali da nađe vodu. Ona se na magarcima nosi izdaleka, a deva mora hodati nekoliko stotina metara da bi izvukla jedno vjedro vode.

Blizu polovine stanovnika sjevernog Malija su stočari. Oni se već godinama suočavaju sa velikim sušama. Trogodišnji sukob dodatno je usložnio njihove probleme.

Arapi i Tuarezi, koji nastanjuju ovo područje, podnijeli su najteže breme sukoba između pobunjenika, koji traže autonomiju, i vojske Malija, koja pokušava zadržati kontrolu.

“Dublje u teritoriji Malija postoje lijepi pašnjaci, ali vojska ubija naš narod. U Mauritaniji nema trave. Životinje nam ugibaju”, zaključio je nomad Elehday Ahmadou.

Mirnije u Mauritaniji

Nedaleko odavde, sa mauritanijske strane granice, stočari se suočavaju sa sličnim problemima. I tamo vlada suša.

“Polutropska klima, koja vlada na sjeverozapadu Malija, bila je posljednje utočište mauritanijskih stočara. U tom je području padalo više kiše. Sada tamo ne mogu ići iz sigurnosnih razloga”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Mohamed Vall.

Umjesto toga, stočari iz Malija sada prelaze u Mauritaniju, znajući da ni tamo nema trave, ali makar ima mira i sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera