Stanovnici Tikrita vraćaju se u svoj grad

Stanovnici iračkog grada Tikrita počeli su se vraćati svojim kućama tri mjeseca nakon što su snage lojalne Vladi u Bagdadu iz tog grada istjerale pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant.

Bitka za Tikrit trajala je mjesec dana. ISIL je otišao, ali veći dio grada leži u ruševinama. Raseljeni Iračani nemaju često priliku da se raduju, a povratak kući zasigurno je jedna od tih prilika. Blizu 200 porodica iz Tikrita, koje su bile izbjeglice u Samari, spremaju se za povratak u svoj grad. Lokalne vlasti nadaju se da će uslijediti masovniji povratak.

“Djeca mi sinoć nisu spavala od radosti što se vraćaju kućama. Od vlasti ne tražimo ništa osim stabilnosti i malo mira”, kazala je Sana Hameed, stanovnica Tikrita.

Tikrit je od Samare udaljen manje od 50 kilometara, ali više od godinu dana ti se ljudi nisu mogli vratiti kućama. Iračka vojska i šiitski borci zauzeli su grad od ISIL-a u aprilu. Grad je uništen do te mjere da se neki stanovnici nemaju gdje vratiti.

Nema trgovina i pekara

Oni koji imaju kuću ne mogu se nadati nečemu više od toga. Ne rade trgovine, ni pekare. Članovi porodice Jasim jedini su povratnici u svojoj četvrti i priznaju da im nije jednostavno.

“Ne možemo dovijeka bježati. Godinu dana nismo znali gdje da idemo. Stanovnici Samare su nas prihvatili. Mora se vratiti i ostatak našeg komšiluka”, istakao je penzionisani službenik Rabeh Jasim.

Tikrit ponovno ima struju. Ipak, potrebno je još mnogo skupih rekonstrukcija, za koje niko ne nudi novac.

“Rekonstrukcija, naravno, nije jedini problem. U posljednjih godinu dana blizu tri miliona Iračana bilo je primorano napustiti svoje domove. Većina ih se ne želi vratiti kućama bez garancija da ih ISIL neće ponovno istjerati”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jane Arraf.

To obećanje nije lako ispuniti. Linija fronta često se pomjerala, a ISIL se povlačio i ponovno vraćao.

Nedaleko od Samare iračke snage podigle su zastavu na položaju koji su od ISIL-a zauzele prošle sedmice. Iračke snage sigurnosti izgubile su velike količine opreme, tako da se sada moraju snalaziti kako znaju.

Pojačano prisustvo SAD-a

Jedna jedinica napravila je rampu, na koju je postavila puškomitraljez na daljinsko upravljanje. Tako mogu pucati a da ne izlažu vojnike opasnosti.

Sjedinjene Američke Države oprezno pojačavaju prisustvo u Iraku. Poslale su dodatne savjetnike, koji treniraju sunitske regrute u bazi nedaleko od Habbaniya, u pokrajini Anbar. Pripadnicima plemena borba nije strana, ali ovo je druga vrsta borbe.

“Borili smo se u bivšoj vojsci, a potom i protiv Al-Kaide 2006, 2007. i 2008. godine. Pobijedili smo. Potpuno smo ih porazili, jer smo imali inicijativu, oružje i podršku. ISIL sada koristi oklopna vozila, koja puni eksplozivom. Kako da se borimo protiv toga?”, zaključio je borac Majid Salim Ahmad.

Bez samopouzdanja da mogu pobijediti ISIL, mali broj Iračana je spreman da se vrati domovima iz kojih su protjerani.

Izvor: Al Jazeera