SAD: Protesti protiv konfederacijske zastave

Konfederacijska zastava se i dalje vijori (EPA)

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u Južnoj Karolini zahtijevajući povlačenje konfederacijske zastave, kontroverznog simbola američkog juga, tri dana nakon što je bijelac Dylann Roof ubio devet crnaca u Charlestonu.

Na blogu za koji se čini da je pripadao ubici Roofu vidi se više desetaka fotografija naoružanog mladića kako spaljuje američku saveznu zastavu, a podiže konfederacijsku opravdavajući u rasističkom tekstu svoj zločin mržnjom naspram crnaca.

FBI je poduzeo mjere oko provjeravanja autentičnosti te stranice.

Zastava se i dalje viori

Demonstranti su se okupili ispred lokalnog parlamenta u Columbiji, glavnom gradu Južne Karoline, gdje konfederacijska zastava i dalje vijori.

“Spustite je”, skandirala je gomila tamnopute mladeži uz pjesmu “We Shall Overcome (prevladat ćemo)”, uobičajenu za proteste za građanska prava crnaca u SAD-u, te transparente na kojima se zahtijeva povlačenje konfederacijske zastave o čemu može odlučiti lokalni parlament.

Rasprava o konfederacijskoj zastavi, trajnom simbolu ponosa i naslijeđa Juga za njene pristaše, a rasizma i teorije bijele nadmoći za osporavatelje, pokrenuta je ponovno nakon rasističkog ubistva u historijskom i turističkom gradu Charlestonu u srijedu, jednom od najgorih u nedavnoj povijesti SAD-a.

Još je jedan protest predviđen u Charlestonu u organizaciji pokreta “Black lives matter (crni životi su važni)”.

Peticija na državnom nivou skupila je više od 370.000 potpisa na stranici MoveOn.org, osuđujući konfederacijsku zastavu kao simbol pobune i rasizma te pozivajući na bolje Sjedinjene Američke Države.

Simbol rasne mržnje

Za predsjednika Baracka Obamu kojeg citira njegov glasnogovornik Eric Schultz, konfederacijska zastava pripada muzeju.

“Spustite konfederacijsku zastavu s parlamenta Južne Karoline. Za mnoge je ona simbol rasne mržnje. Povucite je sada u počast žrtvama iz Charlestona”, napisao je na Twitteru Mitt Romney, bivši republikanski kandidat za Bijelu kuću.

“Dobra primjedba, Mitt”, odgovorio mu je Obama.

Crkva u Charlestonu bit će otvorena u nedjelju za vjersku službu.

Izvor: Agencije