Liban hapsi stražare zbog premlaćivanja

Libanski ministar kazao da ova nedjela neće proći nekažnjeno (Al Jazeera)

Libanski ministar pravosuđa objavio je da su uhapšene dvije osobe, nakon što se pojavio videosnimak koji prikazuje kako čuvari premlaćuju zatvorenike u Roumiehu, najvećem i najzloglasnijem zatvoru u toj zemlji.

Ministar Ashaf Rifi kazao je u nedjelju da će biti provedena puna istraga, ocijenivši ono što je dokumentirano u snimcima koji kruže internetom “zločinom protiv naroda i čovječanstva”.

“Pratit ćemo ovu istragu do kraja. Ovaj zločin neće proći nekažnjeno”, rekao je on, dodajući da su dva počinitelja već uhapšena.

Dva videosnimka, očito snimljena mobilnim telefonima, prikazuju kako zatvorski stražari ponižavaju zatvorenike i tuku ih plastičnim cijevima.

U jednom snimku vidi se zatvorenik koji leži na mokrom podu, skinut u donje rublje, svezanih ruku.

Na pitanje zašto je optužen, on odgovara da je “prevozio teroriste”.

Stražar ga potom počinje tući zelenom cijevi, dok drugi čovjek iza kamere ohrabruje zlostavljača.

U drugom snimku prikazano je nekoliko zatvorenika koji u donjem rublju sjede na podu. Vidi se kako stražar premlaćuje najmanje dvojicu zatvorenika, te viče na jednog: “Spusti glas ili ću ti izvaditi oči!”

Neljudsko postupanje

Roumieh je najveći zatvor u Libanu. Neki blokovi poznati su po lošim uvjetima, prenatrpanosti i neljudskim postupanjem prema zatvorenicima.

U drugim dijelovima, međutim, nezvanično je zabranjen pristup stražarima. Zatvorenicima je omogućeno da vode svoje poslove, imaju pristup prijenosnim računarima, telefonima i novcu.

U januaru su sigurnosne snage pretresle blok B gdje su zatvoreni neki istaknuti borci, kao i osobe optužene za samoubilački napad u Tripoliju.

U aprilu su zatvorenici pokrenuli pobunu i sukobili se s čuvarima. Situacija je ubrzo stavljena pod kontrolu.

Istraživanje torture

Al Jazeera je istraživala navode o mučenjima u tom zatvoru, koristeći videosnimke i fotografije prikupljene od zatvorenika.

Ali Ibrahim, žrtva torture rođena u Libanu, tvrdi da je osam mjeseci bio u samici, redovno su ga tukli, nasilno ispitivali i mučili, a proveo je gotovo tri godine u zloglasnom libanskom zatvoru Roumieh.

Kada su ga prvi put stavili u ćeliju sa drugim ljudima, kaže da je tek tada shvatio da “brutalno mučenje” koje je preživio nije najgora stvar.

“Drugi su doživjeli mnogo grublje metode mučenja. Smatram se sretnim. Drugi su silovani”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera