Kremlj i Crkva zajedno jačaju moć Rusije

Iako je Rusija prema Ustavu sekularna država, Pravoslavna crkva ima sve već utjecaj u kulturnim, duhovnim, čak i u političkim krugovima te zemlje.

Njene konzervativne vrijednosti i činjenica da je stoljećima važan dio u životima ruskih građana, čine je logičnim saveznikom predsjednika Vladimira Putina u pokušajima da definira Rusiju kao državu nezavisnu o zapadnom liberalizmu i geopolitici. 

Godine 988. Sveti Vladimir krstio je svoj narod i Rusa je postala kršćanska zemlja.

Od tada, tokom više od 1.000 godina, kroz periode poput invazija Mongola i komunističkog ateizma, Ruska pravoslavna crkva ponekad je preživljavala, a ponekad cvjetala. Danas cvjeta.

Poput svog imenjaka, savremeni Vladimir smatra pravoslavlje jednim od temelja ruskog nacionalnog identiteta. Naklonost je uzajamna – patrijarh Kiril naziva Putinovu eru “Božijim čudom”.

Različite metode

“Potrebni su jedan drugom jer patrijarh i Crkva Putinu daju dodatni autoritet i dodatni legitimitet, zar ne? A patrijarh i Crkva trebaju Državu jer na taj način učestvuju u političkom životu”, smatra Aleksej Malašenko iz moskovskog Centra Carnegie.

Pod Putinovim pokroviteljstvom, jača utjecaj Crkve, koja koristi različite metode da poveća moć.

Pozivajući se na nedavno usvojeni zakon o kriminalizaciji vrijeđanja vjerskih osjećaja, crkvene vođe zabranile su operu u Novosibirsku zbog skrnavljenja vjerskih simbola. Direktor pozorišta dobio je otkaz.

Drevni model

U svojoj uskršnjoj poruci, Putin se ove godine zahvalio Pravoslavnoj crkvi za jačanje patriotizma. To je znak da vraća Rusiju ka drevnom modelu prema kojem Kremlj i Crkva sarađuju na jačanju moći Države.

“Nemoguće je razdvojiti Rusiju i pravoslavlje. Ne znam šta je prvo nastalo, ali mislim da je cijeli temelj ruske civilizacije pravoslavlje, pravoslavna vjerska tradicija”, kaže Vahtang Kipšidze iz Moskovske patrijaršije.

“Prije gotovo dva stoljeća, car Nikolaj Prvi definirao je Rusiju kao državu zasnovanu na tri ključna principa: pravoslavlju, autokratiji i nacionalnom identitetu. Današnja Rusija znatno se razlikuje od one iz 1830-ih, ali ta ideja nije nestala… I ne samo to, čini se da postaje sve jača”, izvještava Rory Challands, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera