Hollande: Grčka predstavila novi plan

Usijali su se telefoni uoči sutrašnjeg vanrednog samita lidera EU, na kojem će Grčka biti glavna tema.

Premijer Alexsis Tsipras zvao je lidere Njemačke, Francuske i Evropske komisije, a bilo je i međusobnih poziva u nastojanju da se približe stavovi prije sutrašnjeg samita.

Dok francuski predsjednik Francois Hollande kaže da je Grčka predstavila novi prijedlog izlaska iz krize, neke druge EU diplomate tvrde da prijedloga još nema.

Ispravan potez

Učiniti sve da Grčka ostane u Eurozoni, poruka je francuskog predsjednika Francoisa Hollandea pred samit u ponedjeljak.

“Vlada Aleksisa Tsiprasa, kao i većina Grka, žele ostati u Eurozoni. Tako su odgovorili svaki put kada su bili pitani. Tsiprasova vlada je to mnogo puta i potvrdila. Stoga moramo učiniti sve što možemo da Grčka ostane u Eurozoni zbog obaveza koje su preuzeli“ , kazao je Hollande.

To je, u ovom trentku jedini ispravni potez, kaže italijanski premijer Matteo Renzi.

“Nadamo se da će Grčka uspjeti ostati u Eurozoni. Zbog dobrobiti Grčke, Eurozone i Evrope. Zbog dobrobiti zajednice. Na tome radimo. Ne radimo to jer se plašimo za sebe, već je to – u ovom trenutku – pravi potez“ , istakao je Renzi.

Njemačka je poručila kako očekuje da Grčka na samit u ponedjeljak stigne spremna. Sa novim prijedlogom i dogovorom sa svojim kreditorima.

Smatra da se ne treba odustati od zahtjeva za provođenje reformi u Grčkoj

“Naša politika stabilizacije je pokazala rezultate u evropskim zemljama, u kojima se pristalo na reforme i gdje su one i provedene. Primjeri su Irska, Portugal, Kipar i Španija. Uspjet će i u Grčkoj, ukoliko se provedu reforme“, zaključio je njemački ministar finansija, Wolfgang Schaeuble.

U ponedjeljak se održava hitan sastanak lidera Eurozone. Iako se za mnoge tvrdilo da su presudni za Grčku, čini se da ovoga puta priča ide svome kraju.

Atena treba na stol Evropljana i MMF-a staviti rješenje izlaska iz krize. Do sad im to nije polazilo za rukom.

Hitni sastanak ministara i danas je sazvao premijer Alexis Tsipras.

Sutra u Brisel, pred evropske lidere treba donijeti novi prijedlog za izlazak iz krize.

Izlazak iz krize

On će teško podrazumijevati grčki dogovor s vlastitim kreditorima, jer do dogovora još nije došlo, otkrivaju članovi vladajuće partije Siriza.

“Ne vjerujem da postoji mogućnost dogovora s kreditorima. Barem ne sa naše strane. Naravno, time se svi trebaju pozabaviti, a kada kažem svi, mislim i na sve na evropskom nivou jer se ovo pitanje tiče svih” , kazao je član Syrize, Stelios Papas.

Dan pred sastanak lidera Eurozone na kojem bi se trebalo odlučivati o daljoj sudbini zemlje, jedan dio javnosti u Grčkoj i dalje duboko vjeruje kako će Vlada Alexisa Tsiprasa naći rješenje za izlazak iz krize.

“Nisam zabrinut. Na kraju će se dogovoriti. Vjerujem da će naći načina. Sada je pitanje da li će se dogovoriti sutra ili u toku naredne sedmice. To je samo pitanje vremena”, smatra stanovnik Atene, Dimitris Sarakos.

Agencije prenose da građani ubrzano povlače svoj novac s banaka, mnogi zabrinuto očekuju sutrašnji sastanak u Briselu.

“Vidite, ne vjerujem da oni žele da se dogovore. Ne znam šta će se desiti”, tvrdi Lifters, stanovnik Atene.

Premijer Alexis Tsipras koji je do sada davao uglavnom vrlo optimistične izjave, do posljednjeg dana odbijao je prihvatiti evropski prijedlog reformi za Grčku, koji je podrazumijevao i reformu penzionog sistema i rast poreza, kao vid ušteda za zemlju.

Tsiprasovo odbijanje prijedloga evropskih čelnika, dočekivano je s odobravanjem u zemlji.

“Štaaa? Žele još da režu?! Ali ja primam svega 360 eura! Žele li da prestanemo živjeti? Kako će živjeti naša djeca?”, kazala je penzionerka, Flora Nafpliotou. 

“Naravno da želim da Tsipras sklopi taj dogovor u ponedjeljak. Ali ako namjerava da potpiše sve to što od njega traže međunarodni lideri ja bih radije da se vratim svom starom životu. Prije sam živio dobro. Živio sam dostojanstveno”, rekao je Giorgos Arsenidis, stanovnik Atene.

Sat otkucava

Iz Tsiprasovog kabineta sada cure informacije da bi pod pristiskom, kreditorima mogao ponuditi više.

Ne zna se tačno šta bi Tsipras mogao ponuditi, no Grčkoj sat za vraćanje duga MMF-u otkucava.

Ukoliko do kraja juna ne nađe 1.6 milijardi eura, prijeti joj izlazak iz eurozone.

Uoči sastanka u ponedjeljak na kojem će se o tome i odlučivati, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz još jednom poručuje kako se nada da do toga neće doći

“Apsolutno želimo da Grčka ostane u Eurozoni. Vjerujemo da se eurozona s tim može nositi jer vjerujemo da Grčka može trajno riješiti svoje probleme na osnovu održivog programa za razvoj i zapošljavanje. Ali Atena mora pristati na to”, zaključio je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Schulz.

Ukoliko izađu iz eurozone bez podmirenih dugova, Evropa upozorava da za Grčku više neće biti ni novca iz budžeta Evropske unije, a ukoliko ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, a ne postigne dogovor s kreditorima, Grčka bi na osnovu svog duga prema MMF-u mogla i bankrotirati.

Izvor: Al Jazeera