Indonezija prihvatila odbačene migrante

Deseci azilanata čiji je čamac ostao nasukan blizu ostrva Rote u Indoneziji proslijeđeni su imigracijskoj službi, nakon što su ih australijske vlasti vratile, navode zvaničnici Indonezije.

Šef policije Rote ostrva, Hidayat, rekao je Al Jazeeri da su migranti pokušali da dođu do Australije brodom koji je krenuo sa zapadnje Jave, a australijske vlasti su ih vratile prošle sedmice.

Ovaj policijski zvaničnik navodi još kako se među migrantima nalaze 54 osobe iz Šri Lanke, 10 iz Bangladeša, i jedna osoba iz Mijanmara.

Među spašenima, nalazila se trudnica sa troje djece, rekao je Hidayat te dodao da su azilanti bili proslijeđeni imigracijskoj službi u Kupangu. Tom prilikom je kapetan broda uhapšen.

Glasnogovornik Internacionalne organizacije za migracije rekao je za Al Jazeeru da su njihovi zvaničnici pomagali Indoneziji ”da prikupi informacije o nacionalnostima ljudi koji su bili ukrcani na brodu, o njihovom putovanju, namjerama i potrebama”.

Bez komentara

Australijska vlada ima jasnu politiku sprečavanja azilanata koji pristižu brodovima, podržanu jakom mornaričkom flotom uz sjevernu obalu.

Glasnogovornik australijskog ministra za imigracije i kontrolu granica rekao je za Al Jazeeru: ”Australijska vlada ne želi komentarisati detalje vezane za operacije na vodi”.

Opozicijska stranka Zelenik kritikovala je šutnju Vlade o incidentu sa azilantskim brodom.

”Australijska politika vraćanja brodova sa migrantima izložila je riziku živote djece. Dok su Malezija, Indonezija i Tajland prestale vraćati brodove, Australija izbjegava svoje odgovornosti u regionu, dovodeći tuđe živote u opasnost”, rekla je Sarah Hanson-Young, glasnogovornica za imigraciona pitanja stranke Zelenih.

Opasan put u Australiju

Nakon Malezije, Indonezija i Tajland izrazili su ogorčenje prošlog mjeseca kada su privremeno vratile plovila sa Rohinjama i migrantima iz Bangladeša. T

om prilikom je australijski premijer Tony Abbott pozvao ove vlade da istraju u operacijama protiv krijumčarenja ljudi.

”Sada je Australijska vlada spremna da okrene brodove, u mogućnosti smo da to uradimo sigurno i efikasno, i ne čudi me što ostale zemlje to rade”, rekao je Abbott tada.

Izvor: Al Jazeera