Putin: Rusija želi sarađivati sa Zapadom

Tsipras, koji od samog početka kritizira gospodarske sankcije Bruxellesa Moskvi, dao je izjavu u društvu Vladimira Putina (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je Rusija “otvorena svijetu” i da će nastaviti surađivati sa Zapadom unatoč napetostima zbog krize u Ukrajini.

“Naša aktivna suradnja s novim svjetskim centrima rasta ni u kojem slučaju ne znači da ćemo posvećivati manje pozornosti dijalogu s našim tradicionalnim partnerima na Zapadu. Uvjeren sam da će se to partnerstvo nastaviti”, rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, kojemu je među ostalim nazočio i grčki premijer Alexis Tsipras.

“Rusija je otvorena svijetu, ekonomskom, znanstvenom, humanitarnom partnerstvu i suradnji s civilnim društvom i poslovnim krugovima svugdje u svijetu”, rekao je, kako prenosi Hina.

Pritisnuta teškim zapadnim sankcijama, Moskva već više od godinu dana jača odnose s Kinom, Indijom, Brazilom i drugim zemljama.

‘Ne bismo smjeli razgovarati kroz ultimatume’

Upozorio je ipak da se zapadne zemlje ne smiju miješati u ruske poslove i prijetiti ultimatumima. “Govori nam se da SAD zna bolje što trebamo. Pustite nas da sami definiramo svoje interese i potrebe”, rekao je. “Ne bismo smjeli razgovarati kroz ultimatume.”

Putin je također okrivio Zapad i posebice SAD za krizu u Ukrajini i poručio da bi Zapad trebao izvršiti pritisak na Kijev da je riješi. Dodao je da je Moskva spremna iskoristiti svoj utjecaj na proruskom istoku Ukrajine da se pronađe kompromis i osigura poštivanje prekida vatre.

“Kada političke odluke zažive, ondje više neće biti oružja”, rekao je. Putin je isto tako ustvrdio da je rusko gospodarstvo, unatoč poteškoćama uzrokovanim zapadnim sankcijama i padom cijene nafte, izbjeglo najgore i da “puno povjerenja” napreduje.

“Začarani krug” militarizacije i gospodarskih sankcija prouzročen ukrajinskom krizom mora prestati, ocijenio je u petak premijer Grčke Alexis Tsiprasu društvu Vladimira Putina u Sankt Peterburgu.

Tsipras: Začarani krug militarizacije i sankcija mora prestati

“Kriza u Ukrajini postala je novi izvor destabilizacije u srcu Europe i (…) potaknula novi ciklus istrošenog hladnog rata koji nas je doveo do novog začaranog kruga agresivne retorike, militarizacije i gospodarskih sankcija”, rekao je predsjednik grčke vlade na Međunarodnome gospodarskom forumu u bivšoj ruskoj carskoj prijestolnici. “Taj začarani krug mora se što prije prekinuti”, dodao je.

Tsipras, koji od samog početka kritizira gospodarske sankcije Bruxellesa Moskvi, dao je izjavu u društvu Vladimira Putina, s kojim se sastao drugi put u nepuna tri mjeseca. Njihov se susret dogodio nakon što se 28 zemalja Europske unije dogovorilo o produljenju tih sankcija do siječnja 2016.

Svoj je dolazak obrazložio “premještanjem gravitacijskog središta planeta” i činjenicom da je današnji svijet “sve više multipolaran”.

Grčki premijer radikalne ljevice, koji s vjerovnicima sudjeluje u teškim pregovorima o grčkom dugu kako bi se spriječila nemogućnost plaćanja, pozvao je EU da “ponovo izađe na put solidarnosti i demokracije te socijalne pravde”.

Grčka vlada je u petak ujutro u Sankt Peterburgu potpisala ugovor o gradnji ruskog plinovoda u Grčkoj između 2016. do 2019. koja će se financirati ruskim zajmom u visini dvije milijarde eura.

Izvor: Agencije