Sud u SAD-u: Nakon 11. septembra kršena prava muslimana

FBI i Imigracioni ured uhapsili su osam muškaraca kao „osumnjičene za terorizam“, samo na osnovu njihove rase i religije (EPA)

Prava mnogih Arapa i muslimana koji su privođeni u okviru borbe protiv terorizma nakon napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su kršena, odluka je suda u ovoj zemlji.

Oni mogu tužiti visoke zvaničnike u administraciji bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, navedeno je u odluci Drugog žalbenog suda.

U odluci stoji da je više sigurnosnih zvaničnika pod vodstvom Busha, među kojima su bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Mueller te tadašnji ministar pravde John Ashcroft, uz opravdanje borbe protiv terorizma, povrijedilo prava mnogih Arapa i muslimana, čime su prekršili Ustav SAD-a.

Ashcroft, Mueller i bivši direktor imigracionog ureda James Ziglar, nakon 11. septembra 2001. godine priveli su veliki broj muškaraca u New Yorku i New Jerseyu, većinom muslimane i Arape, te su mjesecima narušavana njihova prava, navodi se u odluci.

Ovaj sudski proces prvi put je prije 13 godina pokrenula nevladina organizacija Centar ustavnih prava (CCR), sa sjedištem u New Yorku.

Nakon napada 11. septembra, FBI i Imigracioni ured uhapsili su osam muškaraca kao „osumnjičene za terorizam“, samo na osnovu njihove rase, religije, etničke pripadnosti i imigracionog statusa, a ne zbog toga što se sumnjalo na neke aktivnosti povezene sa terorizmom, navedeno je u tužbi CCR-a.

‘Da li ste uključeni u džihad?’

U saopštenju ove organizacije navodi se da je iznimno rijetko da Sud dozvoli da se optužbe protiv visokih zvaničnika pretvore u sudski proces.

Advokatica CCR-a Rachel Meeropol u vezi sa odlukom je izjavila: “Sud je iskoristio ovu priliku i podsjetio narod, bili oni državljani ili ne, da ljudska prava, vladavina prava ne smiju biti žrtvovana u ime histerije nacionalne sigurnosti”.

Anser Mehmood, musliman iz Pakistana i jedan od podnosilaca tužbe, bio je pritvoren nakon 11. septembra 2001. On je u SAD došao sa poslovnom vizom 1989. godine zajedno sa suprugom i troje djece.

Ostao je nakon isteka vize i pokrenuo prevoznički posao, kupio kuću u New Jerseyju i dobio četvrto dijete.

Njegov brat podnio je zahtjev za ostanak cijele porodice u maju 2001. Međutim, nakon napada u septembru, agenti FBI-ja i Imigracionog ureda pokucali su na vrata Mehmoodove kuće, pitali ga da li je „uključen u džihad“ te rekli kako su tu da uhapse njegovu suprugu, čije se ime pojavljivalo u drugoj istrazi.

Mehmood je rekao agentima da odvedu njega umjesto supruge, jer je ona još dojila dijete, navodi se u tužbi.

Kada je stigao ispred centra za pritvor, policajci su ga vukli iz kombija i bacili na zid. Njegova lijeva ruka je bila slomljena, a stražari su mu prijetili da će ga ubiti ako bude postavljao pitanja.

‘Histerija nakon 11. septembra’

„Zatvaranjem pojedinaca kao da su teroristi, u najrestriktivnijim uvjetima koji su mogući, samo zato što su ovi pojedinci bili, ili se činilo da su bili, Arapi ili muslimani“ izašlo se iz okvira ograničenja koja definiše Ustav SAD-a, navodi se u odluci Suda.

Dodaje se i da su oni koji su bili pritvoreni prošli kroz patnje „samo zato što su bili zahvaćeni histerijom nakon 11. septembra“.

Tog dana u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika ove grupe sa četiri oteta putnička aviona na letovima sa istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona udarila su u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije