Sirijske izbjeglice se vraćaju iz Turske

Sirijski civili suočavaju se s brojnim prijetnjama, među kojima su bojni otrovi, eksplozivna burad i takozvane slonovske rakete. Usprkos tome, nakon što su snage sirijskih Kurda zauzele strateški važan pogranični grad Tal Abyad, neki od njih odlučili su se vratiti kući iz izbjeglištva u Turskoj.

Odlučili su da im je bolje vratiti se kući nego boraviti u pretrpanim izbjegličkim kampovima u Turskoj.

Sirijci se vraćaju natrag u Tal Abyad odmah nakon što su snage sirijskih Kurda, nakon trosedmičnih borbi, iz ovog grada istjerale ISIL.

Većina od 20.000 Sirijaca koji su pobjegli iz Tal Abyad i dalje je u Turskoj.

Razgovarali smo s nekima od onih koji su se odlučili vratiti. Neki su nervozni jer grad sada drže Kurdi, drugima je svejedno, a nekima je drago što više nema ISIL-a.

Promjena političke karte Sirije

“Jedan od zamjenika turskog premijera, Numan Kurtulmus, izjavio je kako američki zračni udari mijenjaju političku kartu Sirije, te da su ISIL sada zamijenili Kurdi. Turska je već dugo zabrinuta zbog jačanja kurdskog prisustva duž granice sa Sirijom”, izvještava Al Jazeerin reporter, Bernard Smith.

Snage sirijskih Kurda sada kontrolišu pojas uz granicu sa Turskom u dužini 400 kilometara. Od Eufrata, preko Tal Abyada i Kobanija, pa do granice s Irakom.

U januaru su, nakon četiri mjeseca borbi, Kurdi zauzeli sirijski grad Kobani.

Uz pomoć zračnih udara koalicije predvođene SAD-om i iračkih Pešmergi, sirijski Kurdi uspjeli su zauzeti Kobani, ali nakon napada, grad je ostao u ruševinama.

Borbe za Tal Abyad trajale su mnogo kraće, pa je nanesena i manja šteta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO