Selo koje želi ogradu na granici sa Srbijom

Mađarska je najavila izgradnju ograde visine četiri metra duž granice sa Srbijom kako bi spriječila dolaske ilegalnih migranata.

Ideja o ogradi duž granice nije nova, javlja Jelena Glušac, novinarka Al Jazeere.

Već godinama je zagovara prvi čovjek Asotthaloma, sela nadomak granice čiji stanovnici, kaže, žive u konstantnom strahu.

Idilična atmosfera mađarskog sela od svega 4.000 stanovnika tek je privid. Tridesetjednogodišnji Sandor Nagy ima šestoro djece. Ali ne pokazuje njihove, već fotografije ilegalnih migranata koje je tog jutra zatekao u svom dvorištu i to ne prvi put.

Smatra da je stanovnicima Asotthaloma potrebna dodatna zaštita.

“Mislim da je podizanje ograde dobra ideja i podržavam to, ali smatram da je to samo dio rješenja. Potrebno nam je više policije. Naoružane”, kazao je Nagy.

Ideja o podizanju ograde duž granice Mađarske sa Srbijom potekla je upravo iz te lokalne zajednice.

‘Ključni potez’

Gradonačelnik Asotthaloma Laszlo Torockai, smatra da je to jedini način da se zaustavi kriminal. Kaže da su ilegalni migranti provaljivali u kuće i dvorišta, krali automobile da bi nastavljali put za Austriju.

On je kazao: “Policija nije dovoljna. Prošle godine imali smo više od 40.000 migranata, ove ih očekujemo još stotinu hiljada. To je horor. Nemamo nikakve specijalne jedinice, čak ni graničnu policiju u Mađarskoj. Imamo samo standardnu policiju. To nije normalno. Standardna policija nije dovoljna i ne može da zaštiti ovo područje”.

Policija na granici pokazuje područje bez graničnih prelaza, tamo kuda se prolazi kradom.

“Na ovom mestu trebalo bi da bude podignut zid između Mađarske i Srbije. Nevidljivu liniju razdvajanja između dve države označava granični kamen. Ukoliko bih zakoračila samo korak iza njega, vrlo brzo bila bih uhapšena, jer moje pokrete prati toranj nedaleko odavde. I to je sudbina koja je zadesila hiljade ilegalnih migranata koji su na taj način iz Srbije prešli u Mađarsku”, javlja Glušac.

Ako to uspiju neopaženo da učine na granici, nevidljivi neće ostati u malom gradu. Grupa od 15-ak Iračana uočena je u šiblju na glavnom putu. Policija ih prebacuje u svoja vozila i vodi u Segedin, u jedan od tri prihvatna centra za ilegalne migrante, gdje će biti identificirani.

Potraga za suprugom

U jednom od njih trebalo bi da je i Doris, supruga 23-godišnjeg Asana iz Sijera Leonea. On putuje sam.

Asan je kazao: “Došao sam s one strane. Rekli su mi da nastavim samo ovim putem i da ću tako stići”.

Ovakvih priča samo u Asotthalomu stotine je svakog dana. Ipak, odlukom mađarskih vlasti o podizanju ograde, državni vrh Srbije je u šokiran.

Gradonačelnik Asotthaloma poručuje: “Imam prijedlog za srpsku vladu: podignite ogradu na granici sa Makedonijom i Bugarskom. Bugarska ih podiže na granici sa Turskom”.

U međuvremenu Evropska unija najavljuje donošenje rješenja za ilegalne migrante, no predstoji dug period do realizacije i promjena na terenu.

Mađarska je očito odlučila da neće čekati. Prvi radovi na podizanju ograde trebalo bi da počnu naredne sedmice.

Bit će to 175 kilometara duga i četiri metra visoka prepreka na putovanju za ilegalne migrante u ovom dijelu Evrope.

Izvor: Al Jazeera