SAD: Odbijeno povlačenje snaga protiv ISIL-a

Protivnici rezolucije rekli su da bi predložena mjera bila opasna jer bi vodila "povlačenju" SAD-a iz regiona, ostavljajući veći nered (Reuters)

Predstavnički dom odbio je pokušaj da se američki predsjednik Barack Obama primora da povuče američke snage raspoređene radi borbe protiv Islamske države Irak i Lrevsnt (ISIL) do kraja ove godine, javile su agencije.

Predloženom rezolucijom bilo je predviđeno da se trupe povuku u intervalu od 30 dana, ili do kraja ove godine, ukoliko Kongres ne odobri borbu protiv boraca ISIL-a, prenio je AP.

Predlagači su bili Jim McGovern i Barbara Lee iz Demokratske stranke i republikanac Wolter Jones, obrazlažući da su se nadali da će ta mjera voditi do šire debate o formalnom odobravanju upotrebe vojne sile u kampanji protiv ISIL u Iraku i Siriji, naveo je Reuters.

Rezolucija je trebala da “prinudi Kongres da radi svoj posao” i glasa da li će formalno odobriti vojnu akciju protiv ISIL-a.

Obama je takvu rezoluciju tražio u februaru, ali je ona zaustavljena u Kongresu.

Masovna ubistva i napadi

On je započeo zračne napade protiv ISIL-a prošlog augusta, ali zastupnici još nisu raspravljali niti glasali o odobravanju za taj konflikt.

Zabrinutost u Kongresu oko te američke misije pojačana je 10. juna, pošto je Obama naredio raspoređivanje još 450 američkih vojnika za Irak, koji će savjetovati i pomagati iračke snage, uz već postojećih 3.100 koji se nalaze tamo.

Pentagon je saopštio da nema personala u Siriji, navodi AP.

Protivnici rezolucije rekli su da bi predložena mjera bila opasna jer bi vodila “povlačenju” SAD-a iz regije, ostavljajući veći nered i jačajući šanse ISIL-a da postane još snažnija.

Republikanac Ed Royce rekao je da bi povlačenje američkih vojnika vodilo masovnim ubistvima i napadima.

Izvor: Agencije