EU protiv gradnje zidova za migrante

Evropska unija ne podržava mađarski plan da podigne zid duž granice sa Srbijom kako bi zaustavila priliv izbjeglica, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Nataša Bero, nakon najave Mađarske da će izgraditi ogradu visine četiri metra duž granice sa Srbijom kako bi spriječila dolaske ilegalnih migranata.

Vijest o gradnji ograde je objavio mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je dodao da je imigracija  jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija.

Članice EU-a tragaju za rješenjima, ali Mađarska ne može sebi dozvoliti čekanje, rekao je ministar.

“Mi ne podržavamo takve mjere i ohrabrujemo članice da nađu druge načine da rješavaju problem izbjeglica”, rekla je Berto novinarima u Briselu.

Osim mađarske najave o gradnji ograde, i Bugarska vlada je najavila da će u okviru borbe protiv ilegalnih migracija podići nove kilometre ograde sa bodljikavom žicom na granici sa Turskom, gdje je prošle godine podignuto 30 kilometara takve ograde.

Berto je dodala da zemlje članice EU-a same odlučuju kako će osiguravati granice, tako da Brisel nema ovlaštenje da zabrani postavljanje zida, već može samo da izrazi neslaganje sa mađarskim planom.

“Tek nedavno smo se oslobodili zidova u Evropi i ne treba sada da ih podižemo”, kazala je Berto.

Protivljenje EU

Glasnogovornica je dodala da EU nije podržala ni sličan zid koji Bugarska gradi na granici sa Turskom i da nije učestvovala u finansiranju tog projekta.

“Bugarska nije ni tražila sredstva iz evropskih fondova, a da jeste, mi bismo to odbili, kao što smo odbili Grčku i Španiju kada su tražili novac za slične namjene”, rekla je ona.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Bugarske Filip Gunev predvodio je bugarsku delegaciju u posjeti graničnom prijelazu Kapikule, koja je sa turskim kolegama razgovarala o aktuelnoj situaciji na granici.

Ističući da je znatno smanjen broj ilegalnih prelazaka preko granice od prošle godine, kada je podignuta žičana ograda duž 30 kilometara granice, Gunev je kazao da će duž granice od Kapitan Andreeva do Lesova biti podignuto novih 60 kilometara takve ograde.

Šef carine i trgovine u turskoj regiji, Trakya Muslum Yalcin je ovom prilikom istakao neophodnost da se na tursko-bugarskoj granici osigura dovoljan broj graničnih policajaca kako ne bi dolazilo do kašnjenja prilikom kontrola šlepera i teretnih vozila.

Berto je istakla da je neophodno naći zajedničko evropsko rešenje za zbrinjavanje izbjeglica umjesto da svaka članica to radi na svoj način i podsjetila da je Komisija nedavno predstavila plan da se migranti ravnomjernije rasporede na teritoriji EU uvođenjem kvota za svaku članicu posebno.

Protivljenje članica

Taj plan je, međutim, naišao na oštro protivljenje nekoliko članica, uključujući Mađarsku.

Berto je negirala da je Mađarska tražila od Komisije da joj pomogne da riješi problem imigranata.” O tome se nije razgovaralo, osim vrlo uopćeno na ministarskim sastancima “, rekla je ona.

Kritike na račun mađarskog plana za dizanje četiri metra visokog zida duž 175 kilometara granice sa Srbijom naišao je jučer i danas na kritike i iz Vijeća Evrope i Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR).

Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope Nils Muižnieks je na svom Twitter nalogu danas poručio da je zid “loša ideja ” i da se treba fokusirati na to da se migrantima omogući pristup azilu, a ne sprečavati ih u tome.

Regionalna predstavnica UNHCR-a Kitty McKinsey rekla je jučer agenciji Reuters da su u toj instituciji zabrinuti zbog mađarskog plana, jer pravo na azil spada u osnovna i neotuđiva ljudska prava.

Izvor: Agencije