Djeca gladuju zbog suše u Sjevernoj Koreji

Umjesto riže, poljoprivrednici pokušavaju zasijati kukuruz (AP)

Sjeverna Koreja je pogođena najtežom sušom u posljednjih 100 godina koja ubrzano uništava poljoprivredne kulture u toj zemlji, objavila je državna novinska agencija u Pjongjangu.

Više od trećine rižinih polja presušuje, izazivajući strah od nestašice hrane, navodi se u izvješću.

Druge se kulture sade u područjima pogođenim sušom kako bi se pokušale ublažiti potencijalne štete.

Umjesto riže, poljoprivrednici pokušavaju zasijati kukuruz, prenose sjevernokorejski mediji.

“No, čak i biljke kukuruza su potpuno izgorjele. Pokušavamo sve za prevladavanje štete od suše”, rekao je Bae Tae-il, glavni inženjer na jednoj farmi.

Prema informacijama sjevernokorejskih meteoroloških službi, prosječna temperatura u svibnju bila je za sedam stupnjeva viša od prosjeka.

“Našu zemlju pogodile su teške suše s ekstremno visokim temperaturama i gotovo bez kiše. Suša je uzrokovala nedostatak vode i pričinila velike štete poljoprivredi, a predviđamo da će se suša nastaviti još neko vrijeme”, izjavio je Ri Yong-nam, visoki sjevernokorejski dužnosnik, a prenijela agencija AP.

Trećina djece pothranjena

Jane Howard, glasnogovornica UN-ovog Svjetskog programa za hranu u Rimu, upozorila je kako će problemi s usjevima, budući da čine 90 posto proizvodnje hrane, prouzročiti probleme s glađu.

“Vrlo smo zabrinuti zbog proizvodnje hrane ove godine jer će to donijeti značajan porast pothranjenosti, osobito među djecom”, rekla je Howard.

Podaci UN-a pokazuju da je u Sjevernoj Koreji trećina djece mlađe od pet godina pothranjeno.

UN-ov Svjetski program za hranu u travnju je pokrenuo humanitarnu akciju za borbu protiv gladi u Sjevernoj Koreji, u okviru koje je prikupljeno 111 milijuna dolara.

Glad koja je zavladala tom zemljom ‘90-ih vjeruje se da je odnijela stotine tisuća života Sjevernokoreanaca.

Izvor: Agencije