Austrija ne ukida ograničenja rada za Hrvate

Ovo stajalište Austrije se primjenjuje na svaku novu zemlju članicu Evropske unije (EPA)
Ovo stajalište Austrije se primjenjuje na svaku novu zemlju članicu Evropske unije (EPA)

Austrija neće ukinuti ograničenja pristupu svom tržištu rada za hrvatske državljane od 1. jula, dok Luksemburg to namjerava učiniti.

”Austrijska vlada je donijela odluku da neće biti promjena u pogledu pristupa hrvatskih radnika austrijskom tržištu rada”, rekao je za Hinu u četvrtak Georg Diwald, ministar savjetnik u Ambasadi Austrije u Zagrebu.

Podsjetio je da je to stajalište Austrije koje se primjenjuje na svaku novu zemlju članicu Evropske unije. ”Osim toga, u Austriji raste nezaposlenost i ne vidimo da će tu biti poboljšanja situacije idućih mjeseci”, rekao je Diwald.

Luksemburg je istovremeno odlučio da će ukinuti ograničenja hrvatskim radnicima.

”Luksemburg ne namjerava produžiti ograničenje zapošljavanja hrvatskih radnika nakon 1. jula za dodatne tri godine”, izjavio je glasnogovornik luksemburškog Ministarstva vanjskih poslova, Thomas Barbancey.

Prelazni period od dvije godine

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli ‘2+3+2’, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri godine te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Kad je Hrvatska 1. jula 2013. ušla u Evropsku uniju, 13 zemalja (Njemačka, Grčka, Francuska, Holandija, Kipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španija, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristile su mogućnost da u prve dvije godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada.

Njemačka ukida ograničenja

Njemačka je u srijedu objavila da neće iskoristiti dodatne mogućnosti i da od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu njemačkom tržištu rada za hrvatske državljane.

Slovenija je prije najavila da će produžiti ograničenja hrvatskim radnicima, a Belgija da neće.

Nakon odluka Austrije i Luksemburga, još su nepoznata stajališta osam zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka će uskoro postati 14. članica Evropske unije koja će hrvatskim državljanima otvoriti svoje tržište rada, no odlasci u tu državu nisu nikad prestajali.

04 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO