Australija izbjegava pitanja o krijumčarima

Ministri Vlade Australije i dalje ne žele da komentiraju navode da su državni službenici davali novac trgovcima ljudima, da migrante umjesto u Australiju prevezu u Indoneziju.

Al Jazeera je dobila izjavu jednog od trgovaca ljudima i uvid u novac koji je platila australska vlada.

Premijer Australije i dalje ne želi odgovarati na pitanja, javlja Andrew Thomas, novinar Al Jazeere.

Objavljeni su snimci novca koji su bacili novo svjetlo na navode da je Australija davala novac trgovcima ljudima da migrante ne dovoze u Australiju.

Al Jazeerini snimci prikazani su i na australskim televizijskim stanicama.

Dokazi o plaćanju

To, kao i intervju s kapetanom migrantskog broda, ukazuje na to da je australska vlada dala novac trgovcima ljudima.

Yohanes Humiang, kapetan migrantskog broda, kazao je: “Rekao sam Australcu kako nam je potreban novac da se vratimo ženama i djeci. Tada je rekao da će nam pomoći.”

Al Jazeera je objavila ekskluzivne snimke svih šest članova posade broda koji je dospio u centar pažnje.

Australski mediji pokrenuli su priču o legalnosti postupaka svojih službenika na moru.

“Je li davanje novca krijumčarima u skladu sa zakonom?”, upitali su novinari australske televizije ABC Television.

Scott Morrison, ministar u vladi Australije je odgovorio: “Postavljate pitanje zasnovano na navodima. Ne nalazim za shodno da odgovaram na nečije navode.”

No, ako se to dogodilo, je li to uistinu po zakonu?

Kapetan broda tvrdi da ga je australski brod proveo u australske državne vode, gotovo do samog kopna, i da mu je tu dao novac.

Peter Hartcher iz Sydney Morning Heralda je rekao: “Pitanje jesu li australska sigurnosna i obavještajna agencija prekršile zakon, dajući novac trgovcima ljudima na teritoriji svoje države. Tako barem sugeriraju dokazi koje je indonezijska policija dala našem reporteru.”

Nepopularan potez

U svakom slučaju, davanja novca krijumčarima nije popularan potez.

Većina ljudi s kojima je Al Jazeera razgovarala na ulicama Sydneyja bila je zaprepaštena.

“Ne možete kriti takve stvari. Ne znamo gdje odlazi taj novac. To jednostavno tako ne funkcionira”, smatra vlasnik trgovine Fred Salamah.

U međuvremenu, u Canberri vladina retorika nije bila u skladu s tim.

Tanya Plibersek, predstavnica opozicije, upitala je: “Ostaje li ministar vanjskih poslova pri prošlomjesečnoj izjavi da ‘trgovci ljudima počinju koristiti novac za finansiranje terorizma’?”

Ministrica je potvrdila da ostaje.

“Prošle sedmice ministri australske vlade glatko su odbacili inicijalne izvještaje o plaćanju trgovaca ljudima. Od tada su se promijenile dvije stvari. Vlada više ne tvrdi da to ‘nije istina’, nego da ‘nema komentara’. Osim toga, sve je veći broj dokaza u prilog ovim navodima, koje je prikupila Indonezija. Dakle, pritisak je i dalje na australskoj vladi da objasni o čemu je riječ”, javlja Thomas.

Izvor: Al Jazeera