Većina Slovaka protiv prihvata migranata

Evropska komisija želi odrediti državama članicama podjelu 40.000 tražitelja azila (Arhiva)

Gotovo 70 posto Slovaka se protivi prihvatu imigranata iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, prema anketi instituta Polis.

Oni, također, odbijaju kvotu od 785 tražitelja azila, koliko je Slovačkoj predloženo u sklopu plana Evropske komisije za raspodjelu migranata između država Evropske unije, prema istraživanju provedenom između 8. i 14. juna na 1.469 osoba.

“Slovaci općenito teško prihvataju različito. Strahuju od imigranata koji donose drugačiju kulturu i vjeru od njihove, strahuju od porasta stope kriminaliteta”, objasnila je Katarina Fajnorova, pravnica u Human Rights League, jednoj od 16 nevladinih organizacija koje su ove sedmice potpisale otvoreno pismo Vladi, tražeći da bude otvorenija za prihvat izbjeglica.

Protiv obaveznih kvota

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak je prošle sedmice odbacio načelo obaveznih kvota.

“Nismo protiv solidarnosti, ali obavezne kvote nisu dobro rješenje”, rekao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je ocijenio da je Evropska unija još daleko od dogovora o preuzimanju migranata.

Evropska komisija želi odrediti državama članicama podjelu 40.000 tražitelja azila iz Sirije u Eritreje koji su stigli u Italiju i Grčku od 15. aprila.

To premještanje bi trebalo pomoći dvjema zemljama da se nose s priljevom migranata bez presedana koji prelaze Sredozemlje, uglavnom zbog nestabilnosti u Libiji.

Izvor: Agencije