NATO: Neodgovorno ponašanje Rusije

Putin je izjavio da će već ove godine strateške snage biti popunjene s više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa (AP)

Glavni zapovjednik Združenih snaga NATO-a u Europi, general Philip Breedlove, izjavio je da ruski planovi o jačanju strateških snaga ove godine s više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa nisu prikladni za jednu odgovornu nuklearnu silu.

“To nije način na koji se ponašaju odgovorne nuklearne države”, rekao je Breedlove Reutersu, komentirajući raniju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nove rakete

Putin je u Podmoskovlju rekao da će Rusija i dalje poklanjati veliku pažnju razvoju Oružanih snaga i da će već ove godine strateške snage biti popunjene s više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa.

Takve rakete su u stanju izbjeći čak i najmodernije sustave proturaketne obrane.

Također, najavio je da će idućih mjeseci početi testiranje novog radarskog sustava koji će kontrolirati zapadni strateški pravac.

“Retorika kojom se povećavaju tenzije u nuklearnom smislu nije odgovorno ponašanje i mi nastojimo i tražimo da te (nuklearne) države postupaju s tom specifičnom vrstom oružja na odgovorniji način”, rekao je Breedlove, kako prenosi britanska agencija.

Izvor: Agencije