Ubijen vođa Al-Kaide u Jemenu

Al-Wuhaishi je 2009. preuzeo vodstvo nad Al-Kaidinim snagama na Arapskom poluotoku (AFP)
Al-Wuhaishi je 2009. preuzeo vodstvo nad Al-Kaidinim snagama na Arapskom poluotoku (AFP)

Glavni vođa Al-Kaide u Jemenu, Sheikh Abu Basir Nasser al-Wuhaishi, zajedno sa još dva borca, ubijen je u američkim zračnim napadima, saopštio je glasnogovornik Al-Kaide.

U videu koji je objavljen na internetu, Khaled Omar Baterfi rekao je da je grupa proglasila bivšeg vojnog šefa Qassima al-Raymija novim vođom.

“Wuhaishi je bio veoma poznat u Afganistanu i veoma blizak Osami bin Ladenu, kojem je bio tajni čuvar“, kazao je Baterfi u videu.

Dodao je da je Wuhaishi prije bio uhapšen i preživio pokušaj atentata.

Wuhaishi je rodom iz Jemena, gdje je pobjegao iz zatvora 2006. godine, a 2009. preuzeo vodstvo nad Al-Kaidinim snagama na Arapskom poluotoku.

Vjeruje se da je imao 37 godina. 

Jedan od najopasnijih članova Al-Kaide

Vijeće sigurnosti UN-a u 2009. godini nazvalo ga je jednim od najopasnijih članova Al-Kaide.

Wuhaishi je započeo obuku u Afganistanu 1990, gdje je postao blizak  Bin Ladenu. Postao je njegov pomoćnik i obavljano njegove finansijske i privatne poslove.

Bio je među Bin Ladenovim pomoćnicima koji su pobjegli u Toru Boru u blizini granice sa Pakistanom tokom američke invazije na Afganistan.

Nakon napada 11. septembra 2001. u SAD-u, uhapšen je u Iranu, gdje je proveo tri godine u zatvoru.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bivši operativac Al-Kaide, koji je postao doušnik jemenske vlade, za Istraživački odjel Al Jazeere rekao je da je blagovremeno upoznao jemenske službe bezbjednosti sa lokacijom na kojoj se skrivao glavni ekspert za eksplozive Al-Kaide. Međutim, izostala je reakcija nadležnih agencija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO