Tsipras dobio ovacije u Parlamentu Grčke

Grčki premijer Alexis Tsipras u današnjem je obraćanju oporbenim liderima u Ateni rekao da je zastoj u pregovorima s vjerovnicima nastao zbog njihova međusobnog neslaganja.

Prema njegovim riječima, zahtjevi vjerovnika su politički motivirani i cilj im je, kako navodi, poniziti grčku vladu.

Ako je suditi po ovacijama koje je dobio u Parlamentu, grčki premijer barem kod kuće još uvijek ima podršku za ono što se opisuje kao najkritičniji dani za opstanak Grčke unutar eurozone od kada je početkom godine njegova Syriza preuzela vlast.

Pred govornicom je bio nedvosmislen u poruci kreditorima: Nećete nas poniziti. Ne dok još uvijek imam mandat grčkog naroda.

Burne reakcije finansijskih tržišta

“Došlo je vrijeme da Europa ozbiljno razmisli ne samo o budućnosti Grčke već i same eurozone. Hoće li i dalje inzistirati na tome da čitave nacije vodi u poniženje i siromaštvo ili hoće tvoriti put prema demokraciji i solidarnosti u svojim granicama”, poručio je Tsipras.

Predstavnicima oporbe Tsipras je ranije danas otkrio zašto su pregovori tijekom vikenda propali.

Lideri proeuropski orijentiranih grčkih oporbenih stranaka zatražili su od njega da brzo zaključi sporazum radi sprječavanja ekonomskog kolapsa zemlje.

“Zatražio sam od premijera da razmisli o tome da je grčka privreda očajnički blizu ivice. Premijer mi je rekao da postoje još dvije ili tri mjere koje Atena može poduzeti radi prekida zastoja u pregovorima s kreditorima”, izjavio je lider stranke lijevog centra Potami, Stavros Theodorakis.

Tsiprasov istup je izazvao burne reakcije na financijskim tržištima, a glavni indeks Atenske burze, Atex, u gubitku je treći dan zaredom.

I dok dionice gube na vrijednosti, europski lideri gube i ono malo preostalog strpljenja.

Atena ima još dva tjedna

“Nažalost, nema novih vijesti. Sada se fokusiramo na sastanak ministra financija u četvrtak navečer. Ako se nešto bude odlučilo, bit će to ukoliko Grčka pristane na zadane uvjete”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje što je sljedeći korak, predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem odgovara: “Hajde prvo da vidimo šta će se dogoditi od danas do četvrtka. Sigurno je da je vremena sve manje”.

Ateni je ostalo još samo dva tjedna kako bi pronašla izlaz iz slijepe ulice. A onda se mora suočiti s isplatom 1,6 milijardi eura MMF-u.

To bi je potencijalno moglo ostaviti ne samo bez gotovine i bez mogućnosti daljnjeg zaduživanja, već i bez mjesta u eurozoni.

Izvor: Al Jazeera i agencije