Studenti u Texasu mogu naoružani na nastavu

Za nošenje oružja osoba mora biti punoljetna i od policije dobiti potvrdu da nije kažnjavana (EPA)
Za nošenje oružja osoba mora biti punoljetna i od policije dobiti potvrdu da nije kažnjavana (EPA)

Texas je ovog vikenda usvojio zakon koji dozvoljava studentima i profesorima univerziteta da dolaze naoružani na predavanja.

“Naoružano društvo je bezbjedno društvo, jer kad god je vatreno oružje pod kontrolom postoji veća opasnost da dođe do žrtava”, izjavio je početkom juna New York Timesu Jonathan Stickland, autor teksta novog teksaškog zakona.

Republikanski guverner Texasa, Greg Abbott u subotu je stavio svoj potpis na zakon čime je on definitivno usvojen.

Primjena idućeg ljeta

Texas je tako postao osma američka država koja je usvojila ovakvu mjeru uprkos protestima univerzitetskih vlasti. Zakon će početi da se primjenjuje od idućeg ljeta, a važit će za sve studente starije od 21 godinu. U zakonu se posebno ističe da nosioci oružja moraju da paze da ono ne bude vidljivo.

O ovom zakonu se već nekoliko godina raspravljalo u Texasu. Godine 2011, Predstavnički dom i Senat su se izjasnili u prilog ove mjere, a glavni argument je bio da su studenti “lake mete” u slučaju napada na kampus i da je “dosad njihova jedina opcija bila da se sakriju iza klupe ili da se prave mrtvi” kada neko puca u njih.

Američko Udruženje studenata za skriveno nošenje oružja na kampusu (Students for concealed carry od campus) broji nekoliko desetaka hiljada članova.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO