Shin Bet prati diplomce radi regrutiranja

Jednu diplomanticu Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu Shin Bet pozvao na razgovor samo tri mjeseca nakon što je završila studiranje (Al Jazeera)
Jednu diplomanticu Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu Shin Bet pozvao na razgovor samo tri mjeseca nakon što je završila studiranje (Al Jazeera)

Piše: Asil al-Jundy

Izraelske novine Haaretz navode u svom izvještaju kako izraelski univerziteti predaju Shin Betu, glavnoj sigurnosnoj agenciji u Izraelu, spiskove sa imenima svojih diplomanata, brojevima njihovih ličnih karata i ostalim detaljima o njima.

Novine prenose od svog izvora na jednom univerzitetu da Shin Bet šalje ovim obrazovnim institucijama zvanične obrasce koje trebaju popuniti kako bi dobili podatke o svim diplomcima. To čine s ciljem da stupe u kontakt sa njima i pokušaju vrbovati neke od njih radi ostvarivanja svojih interesa.

Al Jazeera se sastala sa jednom diplomanticom Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu (HUJI) koju je Shin Bet pozvao na razgovor samo tri mjeseca nakon što je završila studiranje.

„Pozvana sam na razgovor koji je trajao sat i pol. To nije bio razgovor o nekoj određenoj temi koliko je to bio pokušaj da se upoznaju sa mnom i ispitaju mogućnost da me upotrijebe za svoje interese, kao i da vide predstavljam li potencijalnu prijetnju za njih“, kazala je H. H.

„Istražitelj je pokušao da me uvuče u priču tako što me želio podmititi rješavanjem mog problema na Univerzitetu. Bila sam na samom završetku studija i ostao mi je još jedan predmet da diplomiram. No, da bih to uspjela, morala sam upisati novi semestar na fakultetu. Istražitelj mi je rekao da me mogu poštedjeti te procedure i pustiti me da prođem bez polaganja tog predmeta, što sam kategorički odbila.“

Također je istakla mogućnost da je ovaj poziv na razgovor povezan i sa njenim studentskim aktivnostima, poput pomaganja arapskim studentima kojima je držala patriotska i vjerska predavanja.

Komentirajući Shin Betovo praćenje diplomanata i pozive na razgovore, advokat Centra Adalah za prava arapskih manjina u Izraelu Aram Mahameed kaže da se pozivi na razgovor ne odnose samo na diplomante, nego i na one koji se tek upisuju na fakultet, uglavnom Arape.

Upozorenja i vrbovanja

Mahameed dodaje da „sastanci sa Shin Betom znače ili upozorenje ili pokušaj da se studenti vrbuju još na samom početku studija i to tako što im se obećavaju prilike za posao nakon što diplomiraju“.

O ulozi pravnika u podizanju svijesti građana, Mahameed kaže: „Svakoj osobi koja nam se obrati za pravni savjet naglašavamo da ovakvi pozivi moraju biti upućeni u pismenoj formi, te da osobe pozvane na razgovor nisu dužne odgovoriti na poziv. Ukoliko se pak odluče odazvati pozivu, onda imaju pravo da se suzdrže od toga da daju bilo kakve odgovore na postavljena pitanja.“

Istakao je da se pozivi Shin Beta kose sa svim zakonima o ljudskim pravima u cijelom svijetu, osim u Izraelu što pripisuje Zakonu o zaštiti privatnosti u ovoj zemlji na osnovu kojeg se glavnoj sigurnosnoj agenciji u Izraelu, Shin Betu, dozvoljava da dođu u posjed i upotrijebe liste sa imenima diplomanata na fakultetima, kao i neke druge informacije.

Sa svoje strane, stručnjak za sigurnost Youssef al-Sharkawy smatra da civilne institucije u Izraelu samo izvana imaju civilni karakter, dok u suštini predstavljaju sigurnosne institucije i direktno stoje u službi sigurnosti.

Opsesija sigurnošću

Al-Sharkawy smatra da pružanje informacija od univerziteta Shin Betu i Mossadu vezano za imena studenata, brojevima njihovih ličnih karata, te oblastima u kojima specijaliziraju, nije ništa drugo do služenje Shin Betu. Prema njegovim riječima, Shin Bet pokazuje zainteresiranost samo za studente koji su specijalizirali određene oblasti, gdje prednjače hemija, fizika, žurnalistika i političke nauke.

Takve studente pokušavaju regrutirati u svoje redove, posebno one koji su slabijeg karaktera.

Dodaje da „nigdje u svijetu ne postoje regulative za obuzdavanje sigurnosnih službi te da je praksa potvrdila da ove službe imaju pravo činiti ono što drugi ne smiju.“

Rekao je i to da „je izraelska vlada, kao i društvo, opsjednuto sigurnošću. U tu svrhu konstantno se koriste argumentom da se sigurnost ove države i njenog naroda nalazi na meti napada. Zbog toga ova država i čini sve što čini kako bi opravdala represiju i zatvaranja.“

Prema podacima Centra za arapske studije 1948., procenat arapskih diplomanata na izraelskim univerzitetima i fakultetima od 2011. do 2013. godine iznosio je 9,7 posto od ukupnog broja diplomanata, odnosno 4.685 studenata i studentica, zatim 8,7 posto od ukupnog broja magistranata, odnosno 768 magistara i magistrica, te samo 60 doktoranata.

Prema podacima, najveći broj arapskih studenata u prosjeku je diplomirao na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija i to 22 posto od ukupnog broja diplomanata, dok dvije trećine mjesta određenih za arapske studente na izraelskim univerzitetima i fakultetima zauzimaju Palestinke.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO