Njemačka: Stop razmještanju tenkova u Evropi

SAD bi mogao rasporediti teško naoružanje u baltičkim i istočnoevropskim državama (EPA)
SAD bi mogao rasporediti teško naoružanje u baltičkim i istočnoevropskim državama (EPA)

Njemačka stranka “Savez 90/zeleni” usprotivila se razmještanju američkih tenkova i drugog teškog naoružanja u istočnoj Evropi, javlja Srna.

“Razmještanje tenkova u istočnoj Evropi prijeti da poništi Osnovni akt Rusija-NATO”, izjavio je ekspert za spoljnu politiku i bivši kopredsjednik “zelenih” u Bundestagu Jurgen Trittin u intervjuu za Reinische Post.

On je pozvao kancelarku Angelu Merkel da se ogradi od tih planova Washingtona koji, po njegovom mišljenju, mogu da “doliju ulje na vatru u ukrajinskoj krizi”.

Prvi put nakon Hladnog rata

Trittin je dodao da strah zemalja NATO-a u istočnoj Evropi treba ozbiljno uzeti u obzir, prenosi agencija Sputnjik.

List Wall Street Journal, pozivajući se na ministricu ratne avijacije SAD-a Deborah Lee James, objavio je da Washington razmatra mogućnost uvećanja broja svojih snaga u Evropi, kao i lovaca “F-22”, zbog napetosti u odnosima sa Rusijom.

Pentagon bi mogao rasporediti tenkove, oklopne transportere i drugo teško naoružanje za gotovo 5.000 vojnika u nekoliko baltičkih i istočnoevropskih država kako bi odvratio moguću rusku agresiju, piše The New York Times.

Pozivajući se na američke i savezničke dužnosnike, list navodi da će, bude li prijedlog odobren, to biti prvi put od Hladnog rata da Washington razmješta teško naoružanje u novim članicama NATO-a u istočnoj Evropi koje su nekada bile dijelom sovjetske sfere utjecaja.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO