NATO: Rusija zvecka nuklearnim oružjem

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, optužio je u utorak Rusiju za “zveckanje nuklearnim oružjem” nakon što je najavila povećanje svog nuklearnog raketnog arsenala te upozorio da je “destabilizirajuće i opasno”.

“To zveckanje nuklearnim oružjem je neopravdano, destabilizirajuće i opasno”, komentirao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom u Briselu, spomenuvši rusko razmetanje, prenosi Hina.

“Današnja Putinova izjava potvrđuje ponašanje Rusije u posljednje vrijeme. Vidjeli smo da Rusija ulaže više u odbranu općenito, i posebno u nuklearne kapacitete”, dodao je Stoltenberg.

“Više vježbaju, razvijaju nove nuklearne sposobnosti i više koriste nuklearnu retoriku”, ocijenio je glavni tajnik NATO-a.

Bijes Moskve

Rusija će pojačati svoj nuklearni arsenal raspoređivanjem do kraja godine više od 40 novih međukontinentalnih raketa koje su otporne na najsofisticiranije protuzračne sisteme odbrane, rekao je u utorak ruski predsjednik.

Ta najava stiže dok se pojačavaju napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država čiji su planovi raspoređivanja teškog naoružanja na Baltiku i u istočnoj Evropi izazvali bijes Moskve kada ih je prošle sedmice obznanila američka štampa.

Ako američka Vlada prihvati prijedlog Pentagona, Sjedinjene Države će po prvi put uskladištiti teško naoružanje u zemljama bivšeg istočnog bloka koje su pristupile NATO-u.

Ruski predsjednik je izrazio zadovoljstvo usavršavanjem vojnog potencijala ruskih zračnih snaga i flote.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO