Mijanmar kritizira Mahatira zbog zalaganja za Rohinje

Mijanmar ne priznaje Rohinje već ih smatra Bengalcima (EPA)
Mijanmar ne priznaje Rohinje već ih smatra Bengalcima (EPA)

Mijanmar je kritizirao bivšeg malezijskog premijera Mahathira Mohamada koji je rekao da bi zemlja trebala biti izbačena iz Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) zbog načina na koji se ophodi prema Rohinja muslimanima, javlja Anadolija.

List Myanmar Times danas je javio da je zamjenik ministra vanjskih poslova Mijanmara U Thant Kyaw izjavio da su „pogledi 89-godišnjeg Mahathira u skladu s njegovom starosnom dobi“.

Naglasio je kako smatra da Mijanmar kao članica ASEAN-a donosi dobro svima u regiji.

‘Genocid nad muslimanskom populacijom’

Prije četiri dana Mahathir je na međunarodnoj konferenciji o Rohinja muslimanima održanoj u Kuala Lumpuru rekao da bi Mijanmar trebao biti optužen u skladu s međunarodnim zakonom i da bi trebao biti izbačen iz bloka zato što je u zemlji dozvoljen “genocid” nad muslimanskom populacijom.

Rohinje, koje Ujedinjeni narodi drže za najprognaniju etničku manjinu u svijetu, od 2012. godine napuštaju Mijanmar u strahu od nasilja za koje neke grupe za ljudska prava kažu da je državno sponzorirano.

Mijanmar ne priznaje Rohinje već ih smatra Bengalcima, što sugerira na to da oni dolaze iz susjedne zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od hiljadu Rohinja muslimana iz Mijanmara spašeno je u blizini malezijske obale.Novi val migranata dolazi dan nakon što ih je nekoliko stotina spašeno u blizini Indonezije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO