Kerry traži od Lavrova primirje u Ukrajini

Nedavno razbuktavanje nasilja između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista izazvalo je strah od eskalacije sukoba (AFP)
Nedavno razbuktavanje nasilja između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista izazvalo je strah od eskalacije sukoba (AFP)

Američki državni sekretar John Kerry zatražio je od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova da Moskva provede primirje na istoku Ukrajine, gdje je došlo do razbuktavanja nasilja, saopštio je State Department.

Kerry je u telefonskom razgovoru s Lavrovom “pozvao Rusiju da iskoristi priliku” na sljedećim međunarodnim diplomatskim sastancima za “ubrzavanje postupne provedbe sporazuma iz Minska” potpisanih u septembru i februaru, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Nedavno razbuktavanje nasilja između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista izazvalo je strah od eskalacije sukoba koji je već odnio više od 6.400 života.

Mirovni pregovori

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, koji je predstavnik Kijeva u trilateralnoj Kontakt grupi o Ukrajini, najavio je prošle sedmice novi krug mirovnih pregovora u Minsku. 

“Pregovori su planirani za period između 16. i 23. juna”, rekao je tada Kučma.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i OSCE-a, učestvovaće na sastanku koji ima za cilj nalaženje mirnog rješenja za sukob u istočnoj Ukrajini, saopštio je Kučma.

Prijašnji diplomatski napori u svrhu ponovnog pokretanja mirovnog procesa predviđenog sporazumima iz Minska nisu dali rezultate.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava separatiste i da je na istoku Ukrajine razmjestila svoje vojnike. 

Moskva odbacuje te optužbe i kaže da se tamo ne bore njeni vojnici nego dobrovoljci koji podržavaju pobunjenike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO