Izrael obećao štititi izbjegle Druze

Zajednica Druza broji 110.000 članova na sjeveru Izraela i 20.000 na Golanskoj visoravni (EPA)

Izrael se obavezao da će štititi Sirijce koji bježe od rata ka teritorijama pod izraelskom kontrolom, ukoliko nasilje bude prijetilo zajednici Druza, javlja Beta.

Vođe izraelske zajednice Druza pozvali su prije nekoliko dana Vladu Izraela da zaštite njihove sunarodnike u Siriji, gdje su deseci masakrirani.

Ne navodeći eksplicitno Druze, načelnik generalštaba izraelske vojske, general Gadi Ajzenkot rekao je da Izrael treba da se pripremi za mogući priliv sirijskih izbjeglica.

“Realnost na Golanskoj visoravni, gdje se odvijaju sukobi blizu granice s Izraelom, izazivaju veliku zabrinutost zbog mogućnosti da ćemo biti suočeni sa prlivom sirijskih izbeglica koji dolaze na granicu”, rekao je general Ajzenkot u Skupštini.

Izraelski general je dodao da će Izrael preduzeti mjere da “spriječi da izbjeglice budu masakrirane” i rekao da će njihova akcija biti humanitarna.

Golanska visoravan pod kontrolom

Zajednica Druza broji 110.000 članova na sjeveru Izraela, ali također 20.000 na Golanskoj visoravni a većina njih smatra se Sirijcima.

Izrael je 1967. okupirao oko 1.200 kvadratnih kilometara Golanske visoravni koje je anektirao, što nije priznala međunarodna zajednica. Skoro 510 kvadratnih kilometara je pod kontrolom Sirije i tu se nalazi zajednica Druza na jugu, blizu granice.

Iako su Izrael i Sirija zvanično u ratnom stanju, linija prekida vatre se do sada smatrala relativno mirnom od primirja 1974. godine. Napetosti su porasle od početka rata u Siriji 2011. godine.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je situacija u dijelu Golanske visoravni koji drži Izrael mirna i potpuno pod kontrolom.

Izvor: Agencije


Povezane

Vođe manjinskih zajednica protive se predizbornim obećanjima koje Izrael daje Druzima u okviru prijedloga zakona o ”jevrejskoj državi”.

Published On 01 Dec 2014

Zbog razjedinjenosti i neefikasnosti sirijske opozicije i njenih konfliktnih ideoloških vizija budućnosti zemlje, rat u Siriji jedino može zaustaviti međunarodna intervencija.

Mišljenje autora
Published On 12 Sep 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO