EU bez suglasnosti oko kvota za izbjeglice

Više od 100.000 migranata je tijekom ove godine preko Mediterana stiglo u Europu (AP)

Među zemljama članicama EU-a nema suglasnosti oka prijedloga Europske komisije da se uvedu obvezujuće kvote za svaku članicu za primanje izbjeglica koje stižu u Europu i tako olakša teret zemljama koje su na udaru masovnog priljeva izbjeglica, poput Italije ili Grčke, pokazala je u utorak rasprava na sastanku ministara unutarnjih poslova u Luksembourgu.

“Vrijeme je da počnemo gledati mimo nacionalnih interesa. Solidarnost nije dobrovoljna i to ne može funkcionirati i o tome se ne može pregovarati”, upozorio je nakon sastanka povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Europska komisija je prošli mjesec predstavila prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747.

Ukupno 40 tisuća izbjeglica, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo bi biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija – broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Komisija je isti dan također predstavila i preporuku za preseljenje 20.000 osoba koji se trenutačno nalaze izvan Unije, a koje imaju pravo na međunarodnu zaštitu. Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti njih 315, što je 1,58 posto.

Mnogo zemalja protiv obvezujućih kvota

Međutim, taj prijedlog Komisije nema potporu većine jer je puno zemalja protiv obvezujućih kvota i zauzimaju se za solidarnost na dobrovoljnoj osnovi.

Većina članica srednje i istočne Europe, zatim Španjolska i Portugal protive se obvezujućim i žele dobrovoljne kvote.

Dio zemalja ne protivi se obvezujućim kvotama, ali su nezadovoljne predloženim kvotama i traže pravedniju raspodjelu – Francuska i Njemačka su zatražile da se ponovno izračuna ključ za raspodjelu izbjeglica. Jedan dio zemalja, među njima i Hrvatska, još se nije službeno izjasnio.

Zbog velikog razilaženja u stavovima kako se postaviti prema što većem migrantskom pritisku o tome će se vjerojatno razgovorati na summitu čelnika 28 zemalja članica sljedeći tjedan u Bruxellesu.

Francuska, Italija i Njemačka složile su se danas da ujedine snage u rješavanju problema migranata, koji svake godine pokušavaju ući u Europu preko Sredozemnog mora, i brzo djeluju prilikom njihovog raspoređivanja u zemlje EU-a.

Ministri unutarnjih poslova Europske unije razgovarali su u Luksemburgu kako da se izbore s problemom desetaka tisuća migranata, koji svake godine pokušavaju ući u Europu preko Sredozemnog mora i dogovorili se da je neophodno migrante što prije vratiti u matične zemlje ako im zahtjev za azil bude odbijen.

Ove godine stiglo više od 100.000 migranata

“Ispred vas su tri prijatelja. Francuska, zajedno s Njemačkom i Italijom, podržava mehanizam readmisije”, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim i njemačkim kolegom, prenosi Tanjug agenciju Rueuters.

Središnja tema razgovora u Luksemburgu je plan kako rasporediti tražitelje azila podjednako u svih 28 članica EU-a.

Kriza je naročito opteretila Italiju, Grčku i Maltu, ali neke sjeverne i istočne zemlje EU-a smatraju da migrante ne bi trebalo primoravati da odlaze u zemlje u kojima se ne žele nastaniti, prenosi BBC.

Više od 100.000 migranata do sada je tijekom ove godine preko Mediterana stiglo u Europu, objavio je UN, nazvavši ovo “dramatičnim povećanjem” dolaska izbjeglica.

Od početka godine ukupno je 103.000 migranata i izbjeglica riskiralo živote prelazeći Mediteran, uglavnom u nesigurnim i pretrpanim brodovima i čamcima, da bi se dokopali Europe.

Od tog broja, 54.000 migranata je stiglo u Italiju, 48.000 u Grčku, 91 na Maltu i 920 u Španjolsku, rekao je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards, na konferenciji za novinare u Ženevi, navodeći da su to bili samo oni koji su imali sreću da prežive putovanje.

Na putu prema Europi život je izgubilo blizu 1.800 muškaraca, žena i djece, a većina njih se utopila.

Renzi zaprijetio ‘planom B’

Premijer Italije Matteo Renzi zaprijetio je prije dva dana da će prijeći na “plan B” kako bi riješio problem migranata, što će, kako je rekao, naškoditi Europi ako Italija ne dobije dodatnu pomoć u rješavanju krize.

EU ima teškoće postići konsenzus za svoj plan raspodjele migranata, prema kojem 24.000 izbjeglica trebaju preuzeti druge zemlje, podsjeća AFP.

“Preraspodjela samo 24.000 ljudi je gotovo provokacija. Ako Europa bira solidarnost, u redu. Ali ako nije tako, imamo spreman “plan B”. On će, međutim, na prvom mjestu naškoditi Europi”, rekao je Renzi.

Renzi nije rekao o čemu se radi, ali u tisku se nagađa da bi Italija mogla davati privremene dozvole boravka na tri mjeseca kako bi izbjeglice mogle slobodno putovati diljem EU-a te zabraniti migrantima koje su na moru spasili brodovi drugih država članica da stupe na talijansko tlo.

Međutim, talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano nazvao je to “medijskim glasinama”.

Italija je samo od početka ove godine morala primiti oko 60 tisuća izbjeglica koji su preko Sredozemnog mora stigli iz sjeverne Afrike.

U međuvremenu, Poljska se usprotivila obveznim kvotama, poručivši da svaka članica EU-a treba donijeti vlastitu odluku.

Izvor: Agencije