Erdogan: Smrtna kazna Mursiju masakr osnovnih prava

Smrtne presude izrečene svrgnutom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju i liderima Muslimanske braće predstavljaju “masakr zakona i osnovnih prava”, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Tanjug.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje da bi se poništile ove smrtne presude, donijete na osnovu instrukcija režima puča, kao i da se obustavi ovaj put koji bi ozbiljno mogao da ugrozi mir egipatskog društva”, istakao je Erdogan u saopćenju.

Egipatski sud osudio je svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija na smrt u slučaju masovnog bijega iz zatvora 2011.

U drugom slučaju, smrtna kazna koja je prethodno izrečena Mursiju za špijunažu, preinačena je u doživotnu kaznu zatvora.

U slučaju bijega iz zatvora, sud je donio odluku o smrtnoj kazni u maju i predočio slučaj na razmatranje vrhovnom muftiji Egipta, što je zakonska odredba u slučaju izricanja smrtnih kazni.

Duhovnik Muslimanske braće, Mohamed Badie, također je osuđen na smrt u ovom slučaju.

Postoji pravo žalbe na ove presude.

Presude za špijunažu

U slučaju špijunaže, Mursi je osuđen na 25 godina zatvora zbog urote sa stranim grupama.

Prema egipatskim zakonima, doživotni zatvor se izriče presudom kazne od 25 godina iza rešetaka.

Badie je u istom slučaju u utorak također osuđen na 25 godina zatvora.

U slučaju špijunaže, ukupno je izrečeno 17 doživotnih kazni zatvora.

Sud je također osudio lidera pokreta Muslimanska braća Khairata el-Shatera, i još dvije osobe na smrtnu kaznu u istom slučaju.

Izrečeno je i 13 smrtnih kazni za optužene u odsustvu.

Egipatske vlasti zabranile su rad Mursijevoj Muslimanskoj braći otkako je svrgnut sa mjesta predsjednika, a u isto vrijeme su uhapšene hiljade pristalica pokreta.

U aprilu, sud je osudio Mursija i drugih 12 osoba na 20 godina zatvora zbog naredbi hapšenja i mučenja demonstranata tokom sukoba ispred predsjedničke palate decembra 2012. godine.

Poticanje na nasilje

Muftijstvo je prethodno dalo negativnu ocjenu prvostepenoj smrtnoj kazni za 14 osuđenih u slučaju „Džamija Istikame“, nakon čega je sud smrtne kazne preinačio u 25-godišnje zatvorske.

Među osuđenima je bio i  Badie.

Mursi već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog poticanja na nasilje nad demonstrantima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO