Doseljenici poslali 109 milijardi dolara kući

Procjenjuje se da je u evropskim zemljama najmanje 50 milijuna doseljenika (EPA)
Procjenjuje se da je u evropskim zemljama najmanje 50 milijuna doseljenika (EPA)

Doseljenici u europske zemlje poslali su prošle godine u svoje domovine 109,4 milijardi dolara, potvrdio je Međunarodni fond UN-a za poljoprivredni razvoj (IFAD), stacioniran u Rimu.

Najviše novca su slali doseljenički radnici koji se nalaze na radu u Rusiji (20,6 milijardi dolara), a zatim radnici u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Među zemljama u koje se najviše slao taj novac su Ukrajina, Poljska i Rumunjska.

Istovremeno je u Nigeriju poslano 7,4 milijarde dolara, u Kinu 6,3, a u Maroko 6,2 milijarde dolara.

Predsjednik Fonda Kanayo Nwanze izjavio je da bi iznos tog novca, koji čini četvrtinu novčanih pošiljki širom svijeta, mogao biti i veći kada bi bilo više konkurentnih servisa za transfer novca.

“Moramo osigurati da se taj teško zarađeni novac šalje kući jeftino, ali još važnije da pomogne obiteljima da izgrade bolju budućnost”, rekao je Nwanze.

Nije zamjena za razvojnu pomoć

Nwanze je još rekao kako su te brojke objavljene zbog rastućih napetosti unutar Europe prema migrantima uz napomenu kako poslani novac ne treba shvatiti kao zamjenu za slanje razvojne pomoći.

“Iako su novčane doznake donijele malo nade i stabilnosti u te zemlje, međunarodna zajednica bi mogla učiniti više kako bi se povećala pomoć siromašnim zemljama”, poručio je Nwanze.

Procjenjuje se da je u europskim zemljama najmanje 50 milijuna doseljenika koji takvim slanjem novca, prema IFAD-u, spašavaju svoje obitelji pomažući im da podignu životni standard iznad minimalnih uvjeta.

“Taj novac pomoći će im u poboljšanju zdravstvene zaštite, obrazovanja, stanovanja i pokretanja poduzetničkih aktivnosti, a podupire život najmanje 150 milijuna ljudi”, stoji u izvješću IFAD-a.

Među zemljama u koje se šalje novac, uz bivši sovjetski blok, Afriku, Bliski Istok, Kavkaz i Aziju, nalaze se i države na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO