UN: EU može primiti milion izbjeglica

Migranti nisu zločinci, navodi se iz UN-a (EPA)
Migranti nisu zločinci, navodi se iz UN-a (EPA)

Evropska unija ima mogućnosti primiti milion izbjeglica, ocijenio je visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Raiad al-Hussein.

“EU je sposobna, u razdoblju od nekoliko godina, pružiti utočište milionu izbjeglica iz područja sukoba u Siriji i drugdje”, rekao je Zeid u ponedjeljak pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava u Ženevi i naglasio da ti migranti nisu zločinci.

“To bi predstavljalo tek 0,2 posto stanovništva EU-a, dok u Libanu izbjeglice predstavljaju 26 posto stanovništva”, precizirao je, prenosi Hina.

“Bili s vizama ili bez njih, migranti su ljudi koji imaju jednaka ljudska prava kao i svi mi ovdje”, rekao je pred otprilike 750 sudionika na zasjedanju Vijeća.

Zeid je pozdravio globalniji pristup EU-a u pogledu migracija, ali je zaželio i odvažnije korake.

Neuspjeh represivnih politika

Kanađanin Francois Crepeau, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava migranata, istaknuo je neuspjeh represivnih politika u sprečavanju migracijskih priljeva i usporedio ih s prohibicijom alkohola u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zalažući se za kontrolirano otvaranje granica, podsjetio je da treba “izvući pouku iz vremena prohibicije u SAD-u kad se mafiju, nastalu zbog zabrane alkohola, uspjelo pobijediti tek kad je legalizirana i regulirana prodaja alkohola”.

U ponedjeljak je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila da su u pustinji u Nigeru pronađena tijela 18 migranata iz subsaharske Afrike, koji su umrli od žeđi i iscrpljenosti.

Od januara do kraja maja 2015. više od 100.000 migranata je prešlo Sredozemlje, a 1.865 ih se utopilo, prema podacima IOM-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO