Sektaške podjele i dalje irački problem

Dok se borba protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) nastavlja, iračka Vlada obilježava godišnjicu formiranja jedne od oružanih grupa koje se bore protiv njega. Narodne mobilizacione snage pokazale su se efikasnim, ali i kontroverznim.

Prošla je godina od kada je vrhovni šiitski vjerski vođa u Iraku, veliki ajatolah Ali Sistani, pozvao sve Iračane, bez obzira na sektašku pripadnost, da uzmu oružje u ruke.

Deseci hiljada odazvali su se pozivu i osnovana je grupa Narodne mobilizacije snage, a većinu njenih pripadnika čine šiiti.

Reputacija vojske već je bila uništena, ISIL ju je bez problema svladao i zauzeo trećinu Iraka.

Ratni napori

To se dogodilo dok je premijer bio Nouri al-Maliki, koji je za raspad vojske okrivio Sjedinjene Američke Države, ustvrdivši kako Iraku nikad nije isporučeno potrebno oružje.

„Ratni napori moraju biti usmjereni na Narodne mobilizacijske snage sve dok se ne riješimo ISIL-a, ne oslobodimo zemlju i ne formiramo novu vojsku sa novim propisima, bez podjela na sektaškoj osnovi“, kazao je Maliki.

Ali sektaške podjele i dalje su problem.

U proteklih 12 mjeseci, paravojne jedinice optuživane su za napade iz odmazde, spaljivanje tijela boraca ISIL-a i borbu za sektaške ciljeve.

U većinski sunitskoj pokrajini Anbar, šiitske jedinice toliko su razbjesnile pojedine sunitske plemenske vođe da su se zakleli na vjernost ISIL-u.

Aktuelni premijer Haider al-Abadi, insistira da nije riječ o sektaškim snagama.

„Oni koji govore da Narodne mobilizacijske snage čine samo šiiti, griješe i nepravedni su. Griješe zato što su u tim jedinicama svi Iračani“, istakao je.

Podrška Irana i SAD

Podršku nekim od najefikasnijih jedinica pruža Iran koji ih opskrbljuje oružjem i šalje instruktore. Na bojnom polju, zračnim udarima ih podržava koalicija predvođena SAD. U suštini, Iran i Sjedinjene Američke Države bore se na istoj strani protiv ISIL-a, iz Bagdada javlja novinar Al Jazeere, Imran Khan.

„U Narodnim mobilizacijskim snagama ima i sunita i kršćana, ali većinom su u njima šiiti. Pojedinci postavljaju pitanje zašto su takve snage bile neophodne, zašto se ti borci nisu uključili u državnu vojsku. Odgovor na ovo pitanje leži u složenosti iračke političke scene“, dodao je Khan.

Svaka iračka vjerska grupa povezana je s nekom političkom strankom. Mnoge, također, imaju vlastite medije i paravojne jedinice.

Tehnički su pod kontrolom vrhovnog komandanta vojske i premijera Haidera al-Abadija, ali odgovaraju frakciji koja ih kontrolira, a to svakoj frakciji daje politički i vojni utjecaj.

Trenutno su ujedinjene u borbi protiv ISIL-a, ali sumnjičavost i podjele duboko su ukorijenjeni u Iraku i sektaška netrpeljivost neće lako biti prevaziđena.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO