Počeo prestižni Paris Air Show

Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila ukupno 50 aviona (Anadolija)
Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila ukupno 50 aviona (Anadolija)

Na aerodromu Le Bourget u neposrednoj blizini francuske prijestolnice počeo je 51. međunarodni Paris Air Show.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i francuski predsjednik Francois Hollande, a na sajmu svoje najsavremenije primjerke vojnih, civilnih i sportskih aviona i letjelica izlažu vodeće svjetske kompanije avioindustrije.

Sajam će u naredna četiri dana biti otvoren za posjete ljudi i delegacija koje se profesionalno bave poslom u ovom sektoru, a 19. i 20. juna će vrata Sajma biti otvorena i za sve zaljubljenike avijacije.

Očekuje se da vrijednost ugovora koji će biti potpisani tokom narednih dana Sajma pređe vrijednost od stotinu milijardi dolara.

Novinari i zvaničnici

Ukupno 2.260 kompanija iz 47 zemalja svijeta je otvorilo štandove na Sajmu, a očekuje se posjeta više od 140.000 profesionalaca i stručnjaka ove industrijske oblasti.

Profesionalci će svoju pažnju usredotočiti na sklapanje novih poslovnih dogovora i partnerstava, a više od 300.000 zaljubljenika zrakoplovstva, koliko ih se očekuje na aerodromu Le Bourget u narednim danima, uživat će u pokaznim letovima i bravurama pilota.

Sajam u Parizu prati blizu 3.000 akreditiranih novinara, a očekuje se i dolazak državnih zvaničnika iz više od 100 država.

Airbus i Boing u centru pažnje

Najviše pažnje javnosti privlače štandovi vodećih svjetskih kompanija civilnog zrakoplovstva Airbusa i Boeinga.

Već prvog dana Sajma, Saudijska Arabija je od Airbusa naručila 20 aviona A330 i 30 aviona A320, čije kataloške cijene iznose 8 milijardi dolara.

Uporedo s tim, indonezijska kompanija Garuda Airlines je od Boeinga naručila po 30 aviona 737MAX i 787-9, čije cijene po katalogu iznose 10,9 milijardi dolara.

Prošlogodišnji Sajam održan je u Farnboroughu u Velikoj Britaniji, a Airbus je tada zaprimio narudžbe za 486 aviona u vrijednosti od 75 milijardi dolara, dok je njegov najveći konkurent Boeing primio narudžbe za ukupno 201 avion u vrijednosti od 40 milijardi dolara.

 Agencije


Povezane

I dok australijski avioprevoznik traži rješenje svojih problema, njegova konkurencija posvećena je sopstvenom slavlju. U Abu Dabiju se završava trodnevni avijacijski sajam, kojem prisustvuju predstavnici ove industrije iz cijelog svijeta.

Broj učenika koji završavaju srednju školu u SAD-u veći je nego ikad u posljednjih 40 godina. Oko 75 posto upisanih u roku dobije svoje diplome. Ali, kako iz Seattlea izvještava Allen Schauffler, jedna škola avijacije otišla je korak dalje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO