Najbrži europski voz saobraća u Italiji

Frecciarossa 1.000 može, prema Trenitaliji, voziti na bilo kojoj pruzi velike brzine u Europskoj uniji (EPA)

Novi italijanski voz velike brzine Frecciarossa 1.000, koji se može pohvaliti da je najbrži voz u Europi, započeo je redovni saobraćaj na liniji između Milana, Rima i Napulja, prenose agencije.

Za sada dostiže maksimalnu brzinu od 300 kilometara na sat, do decembra bi trebalo da vozi brzinom od 360 km/h, a teoretski može dostići i 400 km/h, prenosi agencija ČTK.

Frecciarossa 1000 je započela saobraćaj sa šest kompozicija, koje će pokrivati ukupno osam polazaka dnevno.

Od njih će četiri ići do Torina, a ostale četiri do milanskog sajma Ro Fiera zbog svjetske izložbe Expo 2015. Većina njih će na jugu ići do Napulja. U septembru će biti dodano još šest polazaka.

Prva kompozicija nazvana po slavnom italijanskom sprinteru Pietru Mennei, imala je promotivnu vožnju 25. aprila. Na trasi iz Milana do Rima, njome su putovali italijanski predsjednik Sergio Mattarella, nekoliko ministara i drugi značajni gosti.

Supervoz uspijeva preći skoro šestokilometarsku udaljenost između Milana i Rima za dva sata i 15 minuta, što je 45 minuta manje od dosadašnjeg voza velike brzine.

Italijanska državna željeznička kompanija Trenitalia namjerava tim kompozicijama postepeno zamijeniti sve dosadašnje brze vozove tipa Frecciaarossa (Crvena strelica).

Velika investicija

Obećava da će, zahvaljujući njima, preoteti putnike aviokompanije Alitalia.

Od decembra bi italijanskim prugama trebala voziti 22 nova voza sa po šest vagona i 455 mjesta u četiri različite klase. Kompletna flota od 50 supervozova trebalo bi krstariti Italijom od prvih mjeseci 2017. godine.

Frecciarossa 1.000 može, prema Trenitaliji, voziti na bilo kojoj pruzi velike brzine u Europskoj uniji.

Novi voz kompletno proizvodi u Italiji firma AnsaldoBreda, čiji je vlasnik kompanija Finmecanicca zajedno s kanadskom grupom Bombardier.

Italijanska željeznica je u njegov razvoj i proizvodnju investirala 1,6 milijardi eura.

Izvor: Agencije