Meksički azilanti žrtve policije i kartela

Blizu 9.000 Meksikanaca prošle godine je zatražilo azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali samo 124 su dobila pravo da žive u toj zemlji.

Statistike pokazuju da mnogo veće šanse za dobijanje azila imaju Kinezi ili građani centralnoameričkih država, javlja iz Nogalesa u Meksiku Adam Raney, novinar Al Jazeere.

Javna kuhinja puna je priča o zlostavljaju za koje su odgovorni krijumčari i policija.

Jedan migrant opisuje kako su pripadnici federalne policije opljačkali i pretukli njega i još 30 muškaraca.

Većina šuti o svojim iskustvima, strahujući što bi se moglo dogoditi ako progovore.

Ali, nakon godina premlaćivanja i otmica, Juanu Miguelu Corneju je dosta. Želi podnijeti zahtjev za azil u SAD-u.

Bijeg tunelom

Nedavno je deportiran u Meksiko. Kaže kako je bio prisiljen kopati tunele ispod granice. Uspio je pobjeći, ali živi u strahu.

“Ne mogu spavati. Živci su mi uništeni. Plašim se da će me ubiti”, kazao je on.

Poručnik Gerry Castillo iz Ureda šerifa okruga Santa Cruz, ne može potvrditi da su migranti kopali tunele, ali kaže da ih je mnogo ispod granice.

Castillo je rekao: “Pronašli smo mnogo droge i tunela koji povezuju Meksiko i SAD.”

Njegov šef Tony Estrada kaže kako se samo jednom riječju može opisati odnos kartela prema migrantima.

“To je ropstvo, definitivno ropstvo, nema sumnje u to. Ko zna šta im se dešava nakon što iskopaju tunele, možda nestaju, jer su sada svjedoci”, ocijenio je Estrada.

A toga se Cornejo najviše boji.

Zlostavljanje azilanata

Upravo je podnio službenu žalbu zbog zlostavljanja. Kaže kako je žrtva i policije i kartela te kako mora zauvijek napustiti Meksiko.

Cornejo je kazao: “Progone me vlada, policija i kriminalne grupe koje vlasti ne mogu kontrolirati. Plašim se za svoj život. Samo želim priliku da nastavim živjeti.”

“Juan Miguel je upravo prešao u SAD iz Meksika kako bi podnio zahtjev za azil. Većina zahtjeva biva odbijena. Američke vlasti će ga vjerojatno pritvoriti na nekoliko mjeseci”, javlja Raney.

Njegova supruga Sandra Ojeda je rekla: “Više me plaši ideja da će ga vratiti u Meksiko, jer je to za njega mnogo opasnije od boravka u američkom zatvoru. Tamo će mu biti dobro, čuvat će ga. Da, bit će iza rešetaka, ali barem će biti živ i djeca će ga moći posjećivati. Ako ga pošalju natrag preko granice, život će mu biti u opasnosti.”

Advokati kažu kako bi za njega najbolje bilo da u pritvoru provede šest mjeseci dok se njegov zahtjev obrađuje, nakon čega će ga pustiti kući, gdje će čekati da sudac odluči o njegovoj sudbini.

Izvor: Al Jazeera