Kubanska umjetnost – brzorastući biznis

Dvanaesto bijenale na Kubi privlači ljubitelje umjetnosti iz cijelog svijeta. Izložba pokazuje kako reforme koje se provode u toj zemlji omogućavaju umjetnicima da zaista zarade za život.

Kolekcionari iz Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i sa Bliskog istoka kupuju kubanske umjetnine kao nikad prije.

Klizačka arena s umjetnim ledom usred tropske Havane… lažna plaža duž ulice uz glavnu gradsku obalnu prometnicu… Te instalacije i druga umjetnička djela dio su do sad najiščekivanijeg kubanskog 12. bijenala.

Umjetnička izložba održava se svake druge godine, no za razliku od ranijih, kubanski umjetnici sada zauzimaju centralno mjesto u dobu promjena komunističkog otoka.

Nove slobode

„Bilo je mnogo pravila, zabrana, a ove nove slobode koje su dopuštene djeluju poput zalijevanja vodom vrlo suhe pustinje… Upijaju se brzinom svjetlosti“, objašnjava slikar Jesus Nodarse.

Prije deset godina Nodarse je jedva mogao slikati na podu svog malenog stana. Danas može kupiti i izgraditi vlastiti atelje. Njegove posljednje slike istražuju zavodljivu vezu između mnogih Kubanaca i stranaca, pogotovo turista.

“Ona je čista, prelijepa, ali opasna, poput meduze. A tu je i lakrdijaš, koji se čini vrlo ljubaznim i može vas pozdraviti na pet jezika, ali na kraju vam prodaje cigare i žene”, kaže Nodarse.

Kubanska umjetnost postala je brzorastući biznis, prodaje se na aukcijama u Soterbisu ili je kupuju ljudi koji dolaze od New Yorka do Bejruta.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američke i kubanske diplomate počinju drugu rundu pregovora o normalizaciji odnosa. U decembru su postigli istorijski napredak, kada su obje strane najavile da će otvoriti diplomatska predstavništva. Za Amerikance porijeklom sa Kube, to je tračak nade. Ipak, mnogi od njih su skeptični. Reporter Andy Gallacher donosi priču o troje kubanskih baletana koji su prebjegli u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO