Grčka i EU se ne mogu složiti ni koliko im je trajao sastanak

Pregovori međunarodnih kreditora i Grčke, koji su vođeni tokom vikenda bili su neuspješni i završili su bez dogovora, a napravljen je i “veliki raskol” koji mora biti popravljen u iduća dva tjedna, potvrdili su iz Europske komisije nakon susreta.

Prema tvrdnjama neimenovanog europskog dužnosnika, pregovori nisu uspjeli zbog značajnog “jaza između planova grčkih vlasti i zahtjeva kreditora”.

“Iako je načinjen određen napredak, pregovori nisu uspjeli, jer i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahtjeva Komisije, Europske središnje banke i MMF-a”, izjavio je agenciji AFP taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

Dužnosnici EU krivnju za neuspjeh svaljuju na Atenu, navodeći da nije ništa novo ponudila kako bi se osiguralo 1,6 milijardi eura za isplatu MMF-u do kraja mjeseca.

Istovremeno je u Ateni neimenovani dužnosnik grčke vlade  izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti smanjenje mirovina i plaća ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja, prenijela je agencija AP.

Grčka ističe da je spremna i dalje razgovarati, dok dužnosnici EU i MMF poručuju kako nemaju dozvolu za dalje pregovore.

“Ovo je razočaravajuće i tužno. To je bio posljednji pokušaj da se premoste razlike, ali jaz je i dalje dubok”, rekao je neimenovani izvor blizak pregovorima, navodeći da je “taj jaz veliki kao ocean”, prenijela je agencija Reuters.

Drugi neimenovani izvor blizak pregovorima rekao je agenciji AFP da su Grci “došli s rukama u džepovima”.

Razgovarali manje od jednog sata

Obje strane su priznale da su razgovori trajali manje od jednog sata, mada se ni tu nisu složili u točnoj minutaži. Grci su rekli da su pregovori trajali 45 minuta, a europski dužnosnici 30 minuta.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, istaknuo je kako je uvjeren da se “jakim reformskim naporima Grčke i političkom voljom, može pronaći rješenje za dug te zemlje do kraja mjeseca.”

Grčki paket financijske pomoći ističe krajem mjeseca. Atena bi mogla ostati bez posljednje tranše pomoći ukoliko do tada ne bude postignut dogovor.

Ministri financija iz 19 zemalja koje koriste euro idućeg četvrtka u Luksemburgu imaju novi sastanak na kojem će pokušati pronaći rješenje za dug Grčke.

S obzirom da tehnički dogovor očigledno nije moguć, ministri će najvjerojatnije morati donijeti teške političke odluke po pitanju članstva Grčke u tom bloku.

Pregovori su bili posljednja prilika da se postigne sporazum i omogući da Grčka vrati dugove i spriječi izlazak te zemlje iz eurozone, što bi, kako se smatra, izazvalo ekonomski kaos u Europi.

Već mjesecima Grčka pregovara sa svojim kreditorima – Komisijom, Europskom središnjom bankom i MMF-om o reformama potrebnim za isplatu 7,2 milijarde eura financijske pomoći. Rok za europski dio financijske pomoći istječe krajem lipnja i ako se sporazum ne postigne do tada Atena bi mogla izgubiti cijelu preostalu tranšu pomoći.

Izvor: Al Jazeera i Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO