Deložacije u mjestu potpisa Magna carte

Prije 800 godina potpisana je Magna carta ili Velika povelja sloboda, srednjovjekovni dokument koji se i danas slavi širom svijeta kao osnova modernih građanskih sloboda i pravde. Ali u blizini mjesta na kojem je potpisana, jedna zajednica bori se protiv deložacije.

Na privatnom nekorištenom zemljištu, eko-zajednica se okuplja oko vatre. Duboko među stablima platana, žive u ručno podignutim kućama, koristeći vodu iz bunara i solarnu energiju.

“Ovu kuću je izgradila Mary, djevojka od 26 godina. Pretvorila ju je u predivan dom”, kaže Vinnie Edmunds, stanovnik eko-sela.

Nedaleko odavde, u Runnymedeu, prije 800 godina kralj i baroni potpisali su Veliku povelju sloboda, dokument koji je postao simbol slobode pojedinca i koji je podanike štitio od samovolje vladara.

Ideja koja se, čini se, ovdje baš i ne poštuje. Novi vlasnici zemljišta planiraju da grade na njemu, a zajednicu čeka deložacija, tri godine nakon što je selo izgrađeno.

Redovne policijske posjete

Kažu da policajci redovno dolaze, verbalno ih maltretiraju i citiraju zakone i propise prema kojima ne bi smjeli biti tu. Odgovaraju im da je riječ o tiraniji i zloupotrebi položaja.

“Društvo nas ograničava, veže nam ruke. Govore nam: ‘Mislite da ste slobodni ljudi? Evo kakvi su naši zakoni koje morate poštovati.’ Osim toga, nije nam dopušteno da učestvujemo u proslavama, spriječili su nas policajci koji nose krunu na uniformama, koji obavljaju posao prema nalogu kraljice”, kaže Vinnie Edmunds.

Na drugoj strani doline vidi se dvorac Windsor, jedno od sjedišta britanske krune. Pripreme za dolazak kraljice i zabavu prekinuli su oni koji ne odobravaju kraljičine zakone.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Smatra se jednim od osnovnih dokumenata zapadnog ustavnog prava. Danas, 800 godina nakon što je Magna carta prvi put napisana, jedna od njene četiri preživjele verzije prikazana je u katedrali Saint Albans. Priču donosi novinar Al Jazeere Jonah Hull.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO