Belgija podigla tužbu protiv Facebooka

Ovo je prva tužba koju je neka evropska država pokrenula protiv Facebooka (Reuters)
Ovo je prva tužba koju je neka evropska država pokrenula protiv Facebooka (Reuters)

Belgijska Komisija za zaštitu privatnosti (CPVP) podigla je tužbu protiv Facebooka, nakon što je utvrdila da ovaj servis za društvenu mrežu ne uvažava preporuke za poštovanje privatnosti korisnika interneta, i to ne samo onih koji su prisutni na njegovoj platformi.

Ovo je prva tužba koju je neka evropska država pokrenula protiv popularne društvene mreže, piše Wall Street Journal.

Otkako je Facebook početkom ove godine uveo nove uvjete korištenja, regulatorna tijela za zaštitu podataka iz Belgije, Holandije, Francuske i Španije udružile su svoje napore kako bi istražile koliko ova najveća društvena mreža poštuje privatnost posjetilaca interneta.

Zaštita privatnosti

Regulatorne komisije iz ovih zemalja pozvale su korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti kako bi se odbranili od sistema praćenja Facebooka koji, kako se navodi, djeluje bez obzira na to da li imate nalog na toj društvenoj mreži, prenosi agencija Tanjug.

“Iznenađeni smo i razočarani što je uprkos dogovorenom susretu za 19. juni sa predstavnicima CPVP-a, u cilju razmatranja njihovih preporuka, ta komisija preduzela teatralnu akciju privođenja belgijskog Facebooka pravdi”, reagirala je glasnogovornica ove kompanije za Evropu, Tina Kulow.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO