Atina spremna opet razgovarati s kreditorima

Pregovori Grčke i predstavnika EU-a i MMF-a okončani su u nedjelju bez dogovora (AFP)
Pregovori Grčke i predstavnika EU-a i MMF-a okončani su u nedjelju bez dogovora (AFP)

Grčka je poručila da je spremna vratiti se razgovorima sa kreditorima “u svakom trenutku”, iako pregovori u Briselu nisu bili uspješni, javlja Srna.

Grčki premijer Alexis Tsipras, sazvao je vanredni sastanak sa svojim pregovaračkim timom, prenijela je agencija AP.

Neimenovani grčki zvaničnik, koji je prisustvovao tom vanrednom sastanku u Atini, rekao je da sporazum nije postignut tokom vikenda, jer predstavnici kreditora nisu imali ovlaštenja da odlučuju o novim prijedlozima Grčke.

“Čekamo poziv institucija i u svakom trenutku ćemo odgovoriti na nastavak pregovora”, rekao je taj zvaničnik.

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis kasnije je izjavio kako ne planira iznijeti novu listu prijedloga reformi na sastanku eurogrupe u četvrtak.

I Grčkoj treba ‘govor nade’

On je njemačkim medijima rekao kako neće iznijeti nove prijedloge jer, po njemu, “eurogrupa (ministri finansija eurozone) nije pravo mjesto za iznošenje prijedloga o kojima se prethodno nije pregovaralo na nižem nivou”.

“Grčki tim je, međutim, u svako vrijeme dostupan da bi se iznašlo sveobuhvatno rješenje sa našim partnerima”, kazao je Varoufakis.

Po njemu, zvaničnici Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda trebalo bi se vratiti za pregovarački sto sa “jasnim, snažnim mandatom”.

Ponovo je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da njegovoj zemlji pruži “govor nade”, sličan onom koji je upućen Njemačkoj na kraju Drugog svjetskog rata, a kojim bi se poslao signal da je Evropa spremna da odustane od zahtjeva za mjerama štednje, prenijela je agencija Reuters.

“Govor nade” je 1946. godine održao tadašnji državni sekretar SAD James Byrnes u Stuttgartu, čime je označena promjena stava prema Njemačkoj, a toj zemlji pružena šansa za oporavak.

‘Značajne razlike u stavovima’

Nešto ranije u Briselu, glasnogovornica Evropske komisije Annika Breidthardt, rekla je da je Grčka prihvatila budžetske ciljeve za 2015. godinu, pristajući na ključne “crvene linije” u pregovorima s kreditorima, od čijeg uspjeha zavisi da li će biti odblokirana isplata preostale tranše pomoći Atini prije kraja ovog mjeseca.

“Vlasti u Atini su prihvatile budžetske ciljeve, samo je pitanje koliko je kredibilno obećanje o njihovom ispunjenju”, izjavila je Breidthardt na konferenciji za novinare, ne precizirajući na šta je Grčka pristala.

Pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) okončani su u nedjelju u Briselu bez dogovora, a prema navodima glasnogovornice Evropske komisije i dalje postoje “značajne razlike” u stavovima dvije strane.

“Iako je načinjen određen napredak, pregovori nisu uspjeli, jer i dalje postoje velike razlike između planova grčkih vlasti i zajedničkih zahtjeva Komisije, Evropske centralne banke i MMF-a”, izjavio je zvaničnik Evropske komisije, koji je želio da ostane anoniman.

Zvaničnici Evropske komisije krivicu za neuspjeh svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se osiguralo 1,6 milijardi eura za isplatu MMF-u do kraja mjeseca.

Istovremeno, u Atini je neimenovani zvaničnik grčke Vlade rekao da Grčka nikada neće prihvatiti smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.

Izvor: Agencije


Povezane

Posljednja runda pregovora između Grčke i njenih kreditora u Briselu, završena je nakon samo 45 minuta.Dvije strane nakon više mjeseci pregovora, još ne mogu da usaglase stavove o neophodnim reformama za puštanje nove tranše finansijske pomoći .

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO