Sirija: Kurdi stežu obruč, civili blokirani

Izbjeglice na granici dočekala je bodljikava žica (AP)

Kurdske snage u Siriji prodiru dublje u teritorij pod kontrolom grupe ISIL. Na obodima su grada Tel Abyada na granici s Turskom.

Amaterska videosnimka, čiju vjerodostojnost Al Jazeera ne može potvrditi, prikazuje kako kurdski borci napreduju u pokrajini Raqqa, uporištu ISIL-a.

Istodobno, potporu iz zraka pružaju im snage koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Sirijske kurdske snage stegnule su u nedjelju obruč oko ključnog graničnog prijelaza s Turskom koji drži ISIL, a zbog sukoba stanje je dramatično za tisuće izbjeglih sirijskih civila blokiranih na granici s Turskom.

Bodljikava žica

Kurdske Narodne zaštitne postrojbe (YPG) zauzele su grad Suluk i na pet su kilometara od pograničnog grada Tel Abyada, objavila je nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

YPG je zadnjih tjedana u tom području ostvario velik napredak, uz potporu intenzivnih američkih zračnih napada na položaje ISIL-a.

Područje Tel Abyada pruža borcima ISIL-a najizravniju vezu od porozne turske granice do njihova sirijskog uporišta, Raqqe.

Međutim, tisuće stanovnika toga grada u kojem žive i Arapi i Kurdi izbjegle su pred sukobima u nadi da će se skloniti u Turskoj.

No, u nedjelju ujutro dočekala ih je na granici bodljikava žica i turska vojska koja im priječila ulazak, čak ih povremeno rastjerala vodenim topovima, javlja agencija AFP.

Zauzimanje Tel Abyada povezalo bi kurdsku enklavu oko pograničnog grada Kobanija s kurdskim područjima na dalekom sjeveroistoku Sirije, javlja agencija dpa, kako prenosi Hina.

Kobani je umalo pao u ruke ISIL-a u listopadu, no američki zračni napadi pomogli su njegovim braniteljima da obrane grade i polako istisnu pripadnike ISIL-a iz okolice.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da je od prošlog mjeseca s područja Tel Abyada stiglo gotovo 13.400 izbjeglica i najavilo da će privremeno zatvoriti granicu.

ISIL rastjeruje izbjeglice

Jučerašnji snimci iz ovoga grada prikazuju kako naoružani borci ISIL-a rastjeruju stotine Sirijaca koji pokušavaju preći u Tursku. 

Turska je primila gotovo dva milijuna sirijskih izbjeglica od početka sukoba 2011.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je samo prošli tjedan stiglo njih 15.000, javlja agencija AFP.

Erdogan je optužio kurdske borce da su njihova meta arapsko i turkmensko stanovništvo te izrazio zabrinutost zbog napredovanja Kurda i rekao da su oni prijetnja Turskoj, u kojoj također živi kurdsko stanovništvo.

Izbjeglice iz Tel Abyada provele su noć stiješenjeni između bodljikave žice, potrošili su zalihe vode pri temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzijevih.

Glasnogovornik YPGA Redur Xelil pozvao je civile neka ne bježe prema turskoj granici već prema gradovima u unutrašnjosti Sirije.

Po podacima UNHCR-a, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi nalazi se 3,98 milijuna izbjeglica iz Sirije. Još 7,6 milijuna, od predratne populacije od 22,4 milijuna, raseljeno je unutar sirijskih granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije