SAD sprema teško oružje za istočnu Evropu

Pentagon bi mogao rasporediti tenkove, oklopne transportere i drugo teško naoružanje za gotovo 5.000 vojnika u nekoliko baltičkih i istočnoevropskih država kako bi odvratio moguću rusku agresiju, objavio je The New York Times.

Pozivajući se na američke i savezničke dužnosnike, list navodi da će, bude li prijedlog odobren, to biti prvi put od Hladnog rata da Washington razmješta teško naoružanje u novim članicama NATO-a u istočnoj Evropi koje su nekada bile dijelom sovjetske sfere utjecaja.

Novinar Al Jazeere Daniel Lak je javio iz Washingtona da je “izvor iz Pentagona nezvanično za Al Jazeeru potvrdio da je ovo zaista aktivan prijedlog”.

“Ovo je postepena promjena u odnosu na raniju politiku, gdje se u principu nije razmišljalo o slanju oružja za eventualno razmještanje vojnika u istočnoj Evropi i nekoliko baltičkih zemalja”, javio je Lak.

“Ovo je odgovor na ono što se smatra rastućim tenzijama sa Rusijom, kao i odgovor na zahtjeve baltičkih zemalja za dodatnom vojnom pomoći. Oni su nervozni zbog ruskih namjera duž njihovih zajedničkih granica”, javio je novinar Al Jazeere.

“To će također biti prvi put od Hladnog rata, ako do toga dođe, da je teško naoružanje razmješteno u Evropi, koje je povučeno iz Evrope tokom devedesetih godina prošlog stoljeća i početkom ovog stoljeća, kada su NATO i Rusija postali saveznici. Ovo je znak da se možda situacija mijenja”, javio je Lak.

Odobrenje prijedloga

Očekuje se da će prijedlog odobriti američki sekretar odbrane Ashton Carter i Bijela kuća pred sastanak ministara NATO-a u Briselu, ovog mjeseca, navodi list, pozivajući se na visoke dužnosnike.

Upitan o članku, glasnogovornik Pentagona je kazao da nije donesena odluka o slanju opreme.

“Tokom proteklih nekoliko godina, vojska SAD-a je povećala ulog opreme za obuku i vježbe sa našim NATO saveznicima i partnerima”, rekao je pukovnik Steve Warren u saopćenju.

“Vojska SAD-a nastavlja da razmatra najbolje lokacije za razmještanje ovih materijala u konsultacijama sa našim saveznicima. U ovom trenutku, mi nismo donijeli odluku hoćemo li i kad ćemo prebaciti ovu opremu”, rekao je on.

Oprema za blizu 150 vojnika po tom bi prijedlogu trebala biti raspoređena u svakoj od tri baltičke republike, Litvaniji, Letoniji i Estoniji, a za blizu 750 vojnika u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i možda Mađarskoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO