Dvije hiljade migranata stigle u luku Pirej

Migranti su kazali da bi voljeli da krenu dalje za Njemačku ili druge zemlje Evropske unije (AP)

Blizu 2.000 migranata koji su više dana proveli na ostrvu Lesbos, stiglo je u luku Pirej, jugozapadno od Atine.

Migrante, koji su na Lesbos stigli iz Turske, do Pireja su prebacila dva grčka trajekta, javio je AP.

Mnogi od njih su za grčke televizijske stanice izjavili su da bi voljeli da krenu dalje za Njemačku ili druge zemlje Evropske unije, prenosi Tanjug.

Grčka je odmah iza Italije po broju migranata koji su stigli od početka godine, navodi AP.

U Grčku je za prvih pet mjeseci 2015. stiglo više od 40.290 migranata, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio samo 6.500.

Evropska unija se, kada je riječ o pristupu problemu azilanata i izbjeglica, nalazi na testu solidarnosti i jedinstva, ocijenjeno je danas na Evropskom forumu Wachau.

Predsjednik austrijske pokrajine Donja Austrija, Erwin Proell je ocijenio da, ako zemlje članice ne uspiju da riješe to pitanje u evropskom kontekstu, onda će to dugoročno gledano, voditi jačanju nacionalizma i populizma na starom kontinentu.

“Nacionalizam i populizam su opasan eksploziv za Evropu”, podvukao je Proell.

Novi izazovi

Na novim izazovima, kao što je pitanje azilanata, pokazat će se evropska solidarnost i jedinstvo EU-a u svakodnevnoj praksi, smatra Proell.

On je rekao da se ne može prihvatiti da samo jedan manji dio članica preuzima 90 posto tereta, kao što je slučaj sa Austrijom koja je izložena velikom pritisku izbjeglica.

S tim u vezi, Proell je zatražio pravedne kvote za raspodjelu izbjeglica u Evropi.

Senator i bivši šef rumunske diplomatije Mihai Razvan Ungureanu podvukao je da je EU više od ekonomskog blagostanja, da se radi, prije svega o zajedničkim vrijednostima.

On je rekao da je kriza, bilo ekonomska ili politička, dovela do produbljivanja razdora između davalaca i primalaca pomoći u EU.

Diskusija o Evropi dvije brzine ponovo se pojavljuje, naglasio je Ugureanu, dodajući da sporazumi EU predviđaju da jedna grupa članica može jače da sarađuje, a da kasnije drugi mogu da se priključe.

Evropski komesar Johannes Hahn je, ukazujući na problem velikog broja izbjeglica i raseljenih lica u susjedstvu, ocijenio da je zadatak evropske susjedske politike da se brine o interesima Evrope, a to znači i o miru, stabilnosti i blagostanju u susjedstvu, jer ako je susjedima dobro, onda je i dobro i Uniji.

Centralna pitanja

Prema njegovim riječima, migracija i sigurnost su centralna pitanja kojima se treba baviti, ali to ne može da se riješi od danas do sutra.

Isto tako je naveo da i u istočnom susjedstvu postoji veliki broj izbjeglica i raseljenih lica, ali da većina onih koji žele u EU nisu sa tih prostora, odnosno juga i istoka Evrope, već iz udaljenijih regija, te je neophodno osigurati da taj val ne bude u obimu koji bi bio nesavladiv za Uniju.

On je, također, izrazio žaljenje zbog otvaranja novih unutrašnjih granica, jer u glavama građana dolazi do podizanja “čeličnog zida”, i podjela na Zapad i Istok.

Hahn je ukazao da je EU internacionilizirana i da je to snaga Evrope u svijetu.

On je podvukao da političari imaju zadatak da rade na završetku onog što je započeto 1989. godine, a to je stvarno ujedinjenje Evrope.

Hahn je dodao da treba biti svjestan da za taj projekat trenutno ne postoji podrška svih građana u EU, i da je neophodno da političari pokreću i neke stvari koje ne nailaze na “veliki aplauz”.

Izvor: Agencije