Pisma Alberta Einsteina prodata na aukciji

Zbirka privatnih pisama Alberta Einsteina prodata je na aukciji. Pisma sadržavaju brojne teme, od religijskih do političkih, javlja Rob Reynolds, novinar Al Jazeere.

Einsteinova teorija relativiteta zauvijek je promijenila naše znanje o prostoru, vremenu, svemiru i našem položaju u njemu.

Taj fizičar volio je pisati pisma. Ove sedmice 28 njegovih pisama našlo se na dražbi u Los Angelesu.

Pisma jednog od najvećih umova 20. stoljeća čuvaju se u skladištu prepunom raznih suvenira iz Hollywooda.

Brian Chanes direktor je kompanije “Historijske ličnosti”, koja su pisma iznijela na dražbu.

On je kazao: “Ono što ta pisma čini posebno zanimljivim je to što pomoću njih možete ući u Einsteinov um, sagledati njegova intimna razmišljanja.”

Evo što Einstein kaže o Bogu i religiji: “Ideja nekog osobnog Boga je naivna”, piše ovaj samoproglašeni agnostik. “Pristalica sam skromnosti, koja odgovara slabosti našeg razumijevanja prirode i samih sebe.”

U pismima svojoj ženi, fizičarki Milevi Marić, Einstein se žali da nije u stanju pomiriti teoriju relativiteta sa kvantnom mehanikom: “Teorijska fizika trenutno je u izuzetno delikatnoj situaciji”.

Kada je 1930. u Njemačkoj na vlast došao Adolf Hitler, počeo je i progon Jevreja.

Einstein tada piše svojoj porodici da se nikad više neće vratiti u domovinu.

Nekoliko stoljeća kasnije, osuđuje progon komunista u Sjedinjenim Američkim Državama, nazivajući to “sistematskim uništavanjem političkih prava pojedinaca”.

“Pisma bacaju svjetlo na ljudsku stranu ovog velikog naučnika. U jednom pismu Einstein piše sinu Hansu. Čestita mu što se zanima za matematiku i podsjeća ga da pere zube. Potpisao se kao tata”, javlja Reynolds.

Einstein se dva puta ženio, ali je imao i brojne ljubavnice. U pismima piše o seksu, a na jednom mjestu ističe kako muškarci po prirodi nisu monogamni.

Bio je ljudsko biće, poput nas, premda je umom sezao kroz beskraj svemira.

Izvor: Al Jazeera