Hakeri ukrali podatke američkih službenika

Hakeri su ukrali podatke više od četiri miliona vladinih službenika (AP)

Hakeri su ukrali lične podatke i identifikacijske brojeve svakog federalnog službenika u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćio je sindikat zaposlenih u američkoj vladi, isti dan kada je američki Senat blokirao prijedlog zakona o cyber sigurnosti.

Saopćenje sindikata zaposlenih u američkoj vladi ukazuje da je cyber napad objelodanjen prije nekoliko dana mnogo teži nego što administracija predsjednika Baraka Obame priznaje, prenosi Tanjug.

Demokratski senator Harry Reid rekao je u Senatu da su hakerski napad u decembru na podatke federalnih službenika izveli Kinezi, prenosi AP.

Predsjednik sindikata zaposlenih u vladi SAD, David Cox, naveo je da su hakeri ukrali informacije o statusu veterana, vojnim dosijeima, adresama, životnom i zdravstvenom osiguranju, kao i podatke o primanjima federalnih službenika.

Blokada prijedloga

Američki Senat je blokirao prijedlog zakona o cyber sigurnosti, samo nekoliko dana nakon otkrića o hakiranju miliona podataka zaposlenih u vladi i federalnim službama.

Kako javlja AP, nedostajala su samo četiri glasa da bi se išlo dalje sa usvajanjem zakona i njegovim povezivanjem sa nacrtom budžeta za odbranu.

Demokrate su upozorile na opasnost od cyber špijunaže nakon što je prije nekoliko dana objelodanjeno da su hakeri, najvjerovatnije iz Kine, ukrali podatke više od četiri miliona vladinih službenika, navodi AP.

Mnogi demokrati su, ipak, glasali protiv prijedloga zakona o cyber sigurnosti, nezadovoljni zbog nastojanja da se on poveže sa nacrtom budžeta za odbranu na koji je predsjednik Barak Obama zaprijetio da će staviti veto zbog izmjena budžeta koje žele republikanci, prenosi AP.

Izvor: Agencije