Delegacija ICC-a će istraživati u Izraelu

U prošlogodišnjoj ofanzivi Izraela na Pojas Gaze je ubijeno više od 2.160 Palestinaca (EPA)

Međunarodni krivični sud (ICC) poslat će delegaciju u Izrael u okviru istrage o zločinima počinjenim tokom prošlogodišnje izraelske ofanzive na Gazu.

“Delegacija ureda tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda u Hagu u Izrael će stići 27. juna. Cilj preliminarne istrage tužilaštva je da odredi da li postoji realan osnov za tvrdnje da su zločini pod jurisdikcijom Međunarodnog krivičnog suda”, navodi izraelski dnevni časopis Haaretz službeni palestinski izvor.

Rusija i Kina obećale su Palestincima da će staviti zabranu na prijedlog Sjedinjenih Američkih Država da se istraga odloži, piše Haaretz.

U julu prošle godine Izrael je započeo ofanzivu na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 2.160 Palestinaca, većinom civila, a ranjeno je više od 11.000 ljudi.

Ofanziva je okončana sporazumom o prekidu vatre koji je potpisan u augustu, prenosi Anadolija.

Pristup ICC-u

Palestina je u martu pristupila ICC-u nakon što je sud u Hagu odobrio zahtjev Palestinaca za pristupanjem ovom međunarodnom tribunalu.

Pridruživanje Palestine okarakterizirano je kao korak više u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. godine počela palestinska uprava.

ICC progoni počinioce genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Ranije ove godine Palestinci su prihvatili jurisdikciju suda počevši od juna 2014. godine kako bi osigurali da prošlogodišnji izraelski napadi na Gazu budu uključeni u ispitivanje.

Izvor: Agencije